Продължаването на политиката на Запада за снабдяване на Украйна с оръжия и недопускане на всякаква възможност за преговори с Русия заплашва с глобална ядрена катастрофа. Това заяви в неделя Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Позицията си той изразява в статия, публикувана в "Известия". 

"Разбира се, ние можем да продължим да помпаме оръжие в неофашисткия киевски режим и да предотвратим всякаква възможност за възобновяване на преговорите. Нашите врагове правят точно това, без да искат да разберат, че техните цели очевидно ще доведат до пълно фиаско. Загуба за всички. Колапс. Апокалипсис. Забравете за векове, докато димните блокажи спрат да излъчват радиация", пише той. 

Медведев: Русия има право да се защитава с всякакви оръжия, включително ядрени

Медведев: Русия има право да се защитава с всякакви оръжия, включително ядрени

Той отправи остро предупреждение към САЩ

Според Медведев, "ако въпросът за съществуването на самата Русия се постави сериозно, той ще се решава съвсем не на украинския фронт, а заедно с въпроса за по-нататъшното съществуване на цялата човешка цивилизация".

"Не ни трябва свят без Русия, подчертава авторът на статията. В същото време той увери, че Русия няма да позволи това. Ние не сме сами в това начинание. Западните държави със сателити съставляват само петнадесет процента от населението на света. Ние сме много повече и сме много по-силни. Спокойната сила на нашата велика държава и авторитетът на нейните партньори е гаранция за запазване на бъдещето на целия ни свят", каза той.

Припомняме, че миналата седмица Медведев заяви, че светът е на ръба на глобален конфликт, ако Вашингтон иска поражението на Москва. Русия ще се защитава с всякакви средства, включително с ядрено оръжие. 

Медведев припомни тогава, че предишния ден беше обявено посланието на руския президент Владимир Путин до Федералното събрание, в което той, наред с други неща, обяви спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) "Закъсняло решение, чиято неизбежност отбелязах миналата година", заявява зам.-председателят на Съвета по сигурността.

Ядрена сила не може да загуби конвенционална война, настоява Медведев

Ядрена сила не може да загуби конвенционална война, настоява Медведев

Ядрени сили не са губили големи конфликти, от които зависи съдбата им

Едно от основанието за използване на ядрени оръжия от Русия е "ако е застрашено самото съществуване на държавата", което е доста неясна формулировка и позволява различни тълкувания.