Mащабна война в Близкия изток може да бъде пътят към крехък мир в региона. Това мнение изрази заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в своя англоезичен канал в Telegram, цитиран от ТАСС.

"Възелът в Близкия изток се затяга, пише той. Медведев изрази съжаление за невинните жертви, като ги нарече "заложници на една отвратителна държава" - САЩ.

"Междувременно за всички е очевидно, че мащабната война е единственият път към несигурен мир в региона", добави той.

СС на ООН предупреди срещу напрежение в Близкия изток

СС на ООН предупреди срещу напрежение в Близкия изток

След убийството на лидера на "Хамас"

Членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха в сряда убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в иранската столица Техеран, съобщава Анадолската агенция. Постоянните представители на САЩ и Обединеното кралство обвиниха Иран за дестабилизирането на региона.

Припомняме, че Съветът се събра на извънредно заседание по повод убийството на Хания по искане на Иран, подкрепено от Русия, Алжир и Китай.

Дмитрий Полянски, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН, повтори осъждането на страната си за убийството на Хания, добавяйки, че последиците от атаката са "опасни" за целия регион.

"Това е сериозен удар, преди всичко върху посредническите преговори между Хамас и Израел, фокусирани върху прекратяване на огъня в ивицата Газа, и Исмаил Хания беше пряк участник в това. Всички трябва да разберем това", каза Полянски.

Русия осъди убийството на Исмаил Хания и призова към въздържане от ескалация

Русия осъди убийството на Исмаил Хания и призова към въздържане от ескалация

Русия също осъди израелската атака срещу Ливан, която уби най-високопоставения командир на Хизбул

САЩ обявиха, че нямат връзка със смъртта на Хания.