Лидерът на мексиканския наркокартел "Синалоа" Овидио Гусман, син на намиращия се затвора Хоакин "Ел Чапо" Гусман, е бил арестуван от мексиканските власти, съобщиха петима служители, запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс.

Новината за залавянето дойде след нощ на насилие в град Кулиакан в северния щат Синалоа, дом на едноименния наркокартел и една от най-мощните организации за трафик на наркотици в света.

Овидио, който се превърна в ключова фигура в картела "Синалоа" след арестуването на баща му, беше задържан за кратко през 2019 г. от силите за сигурност, но бързо освободен, за да сложи край на насилственото възмездие от страна на бандитите от картела.

Убиха с над 150 куршума, полицай, арестувал сина на Ел Чапо в Мексико

Убиха с над 150 куршума, полицай, арестувал сина на Ел Чапо в Мексико

30-годишният офицер е застрелян посред бял ден

Съединените щати предложиха награда от 5 милиона долара за информация, водеща до ареста или осъждането на Овидио.

Залавянето му идва само дни преди срещата на върха на северноамериканските лидери в Мексико сити следващата седмица, на която президентът на САЩ Джо Байдън ще присъства и на която въпросите за сигурността са на дневен ред.

Един от мексиканските служители каза, че залавянето на Гузман вероятно ще се окаже добре дошло допълнение към сътрудничеството между САЩ и Мексико по отношение на сигурността преди посещението на Байдън.

В четвъртък сутринта силите за сигурност се опитваха да овладеят насилието в отговор на ареста в района на Кулиакан, подклаждано от сътрудниците на Гузман, каза същият служител.

Летището на града беше затворено и ще остане така до четвъртък вечерта, се казва в "Туитър".

Наркобосът Ел Чапо в силните си дни имал власт колкото президента на Мексико

Наркобосът Ел Чапо в силните си дни имал власт колкото президента на Мексико

Това обяви настоящият президент Андрес Мануел Лопес Обрадор

Местното правителство призова хората да останат на закрито и каза, че училищата и административните служби са затворени поради насилието. Непроверени видеоклипове в социалните медии се появиха, показващи интензивна стрелба, включително от хеликоптери през нощта. Бяха издигнати и улични блокади.

"Молим гражданите на Кулиакан да не напускат домовете си поради блокадите, възникнали в различни части на града", написа кметът на Кулиакан Хуан де Диос Гамес в "Туитър"

65-годишният Хоакин Гузман беше осъден в Ню Йорк през 2019 г. за трафик на наркотици за милиарди долари към Съединените щати и заговор за убийство на свои врагове. Той излежава доживотна присъда в затвора "Супермакс" в Колорадо, най-сигурният федерален затвор в САЩ.

Жената на Ел Чапо отива в затвора

Жената на Ел Чапо отива в затвора

Тя се призна за виновна за наркотрафик и пране на пари