Италианският премиер Джорджа Мелони в събота потвърди непоколебимата си подкрепа за Украйна след срещата си с президента Володимир Зеленски, съобщава "Ройтерс". Двамата са обсъдили плановете на Киев за прекратяване на войната с Русия и усилията за възстановяване.

"Това е избор, който няма да се промени, каза тя, добавяйки, че Китай и Индия също трябва да играят роля в разрешаването на конфликта. Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна".

Мелони добави, че подкрепата на Запада е направила възможни мирни преговори.

"При нахлуване нямате мирни преговори, нямате нужда от маса за преговори. Нуждата от това възниква, ако не друго, с безизходица. безизходицата, за създаването на която ние допринесохме", каза тя.

Консервативният премиер се срещна с украинския лидер в кулоарите на годишния бизнес форум TEHA на езерото Комо, докато Италия се готви да бъде домакин на конференцията за възстановяването на Украйна през следващата година.

Мелони каза на форума, че Италия никога няма да се откаже от подкрепата си за Украйна. Решението беше не само морално правилно, но и в национален интерес, тъй като беше насочено към защита на правилата, предназначени да защитят националната цялост на страната, каза тя.

Говорейки на форума в петък, Зеленски каза, че Украйна се нуждае от пълната подкрепа на своите съюзници, за да бъде в силна позиция за всякакви бъдещи преговори с Русия.

В публикация в X в събота той заяви, че е обсъдил мирните си планове с Мелони, както и стратегията си за възстановяване с фокус върху енергийната система на Украйна.

Зеленски: Украйна никога не е атакувала гражданска инфраструктура в Русия

Зеленски: Украйна никога не е атакувала гражданска инфраструктура в Русия

Зеленски имаше изказване на международния икономически форум "Амброзети"

Преди да се срещне с италианския премиер, украинският лидер вечеря с десетки италиански бизнес лидери преди конференцията за възстановяване през следващата година.

На вечерята Зеленски каза, че фирмите ще могат да наддават за договори и през следващите месеци ще бъде пусната цифрова платформа за събитието за реконструкция.

В края на август индийският премиер Нарендра Моди подкрепи скорошно мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Това заяви самият той на руския президент Владимир Путин по време на телефонен разговор след посещението си в в Украйна.

Посещението на Моди в Киев през август бе първото на индийски премиер в съвременната история на Украйна. То се състоя в нестабилен момент от войната, започната през февруари 2022 г. от Москва - голям доставчик на оръжия за Индия от времето на Съветския съюз.

Зеленски подкрепя Индия да е домакин на втората мирна конференция за мир

Зеленски подкрепя Индия да е домакин на втората мирна конференция за мир

Киев се надява да намери домакин сред страните от Глобалния юг

Визитата на Моди в Украйна дойде след тази в Русия през юли, по време на която той прегърна Путин в същия ден, когато руски ракетен удар порази детска болница.

Със своите традиционно близки икономически и отбранителни връзки с Москва, Индия се въздържа от критики към Русия за инвазията, като същевременно увеличи покупките на руски петрол до рекордни нива, оправдавайки хода с национален интерес.

Йенс Столтенберг призова Китай да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна

Йенс Столтенберг призова Китай да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна

Непрекъснатото разпалване на войната от страна на Пекин може да се отрази неблагоприятно на неговите интереси и репутация

Украйна се насочи към Ню Делхи, за да помогне за възстановяването на икономиката си, като покани инвеститори от индийски компании на януарската бизнес среща на върха в Индия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ден по-рано призова Китай да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна.

Пред журналисти в Осло той заяви, че Китай се е превърнал в решаващ фактор за войната на Русия срещу Украйна. Според него именно Китай е страната, която прави възможно производството на много от оръжията, които Русия използва.

Столтенберг предупреди, че непрекъснатото разпалване на войната в Украйна от страна на Пекин може да се отрази неблагоприятно на неговите интереси и репутация.

По-рано Китай определи подобни изявления, направени от НАТО, като "злонамерени" и пристрастни.

ISW: За да избегне санкциите, Русия разчита на Индия, Сърбия и Китай

ISW: За да избегне санкциите, Русия разчита на Индия, Сърбия и Китай

Украинските власти разследват данни за руски военни престъпления