Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че кризата в Сирия може да бъде разрешена само политически и тя изрази надежда, че новият кръг преговори ще донесе прогрес в тази посока, съобщава Ройтерс.

„Надявам се, че срещата утре ще бъде малка стъпка по пътя към политическо решение, за което трябва да имаме малко повече търпение", каза тя по време на пресконференция с премиера на Австралия в Берлин.

Световните и регионални сили ще се срещнат във Виена в събота в нов опит за намиране на дипломатическо решение за прекратяване на продължаващия повече от 4 години конфликт в Сирия.

Междувременно Иран обяви, че „определено" ще участва на преговорите в австрийската столица.

„Нивото на нашето участие все още не е ясно, но ние определено ще участваме в процеса", заяви говорителят на външното министерство на Ислямската република.

По време на втория кръг от преговори се очаква да участват представители на 17 държави и три международни организации.

Иранска делегация, водена от външния министър Мохамед Джавад Зариф, взе участие в първия кръг от преговори на 30 октомври.

Зариф поиска на следващата среща да се определят кои групи са „терористични" и процедура за прекратяване на конфликта.

Той не се очаква да присъства на преговорите, тъй като ще придружава иранския президент Хасан Рохани по време на посещенията му в Италия и Франция от 14 до 17 ноември.