Пред Турция има дълъг път, който трябва да се извърви преди тя да стане член на ЕС, обяви германският канцлер Агнела Меркел при втория ден от посещението си в Турция.

Германският канцлер подчерта пред телевизия ARD, че разговорите й с турските представители се водят с много добър тон.

Цитирана от АП, Меркел обеща, че страната й ще продължи да спазва ангажиментите, дадени от Европейския съюз на Анкара.

В изказването си Меркел уточни, че поетите отговорности ще бъдат съблюдавани, въпреки че нейният консервативен Християндемократичен съюз продължава да бъде скептично настроен към присъединяването на Турция в ЕС.

Припомняме, че Меркел и съпартийците й настояват за „привилегировано", вместо пълноправно членство на мюсюлманската страна в ЕС.

При днешната среща между представители на германския и турския бизнес в Истанбул Меркел посочи, че като лидер на християндемократите поддържа тезата за „привилегированото" членство, но в същото време като канцлер е категорична, че правителството трябва да работи за изпълнението на договореното, а именно за продължаването на преговорите с Анкара за присъединяване към съюза.

Меркел посочи още, че в момента е начело на коалиция, в която участват и социалдемократите на нейния предшественик Герхард Шрьодер, който е бил привърженик на идеята за членство на Турция в ЕС.