На срещата на лидерите на "Нормандската четворка" в Париж е преодоляно "затишие", което преобладава през последните няколко години при разрешаването на конфликта в източна Украйна, но резултатите от преговорите не са достатъчни за премахване на санкциите срещу Русия, коментира германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага.

"Може да се каже, че затишие, което се наблюдава от няколко години, е преодоляно, но резултатите не бяха такива, че да преодолеем санкциите", обяснява тя.

Меркел допълва, че срещата на върха на ЕС в крайна сметка единодушно реши да удължи ограничителните мерки до юли 2020 г.

ЕС удължава санкциите срещу Русия с 6 месеца

ЕС удължава санкциите срещу Русия с 6 месеца

На 9 декември се проведоха първите разговори от октомври 2016 година.

Германските власти наблюдават повече контакти с Русия по разследването на убийството на грузински гражданин в Берлин, отколкото преди.

"Трябваше да експулсираме тези дипломати, тъй като известно време не виждахме готовност за сътрудничество от страна на руските власти", заяви канцлерът.

"Казах това на руския президент Владимир Путин по време на срещата в нормандския формат. И сега виждаме повече контакти", добави Меркел.

Според нея федералното правителство прави всичко това на необходимото ниво.

Германия оспори коментар на Путин за убийството на грузинец в Берлин

Германия оспори коментар на Путин за убийството на грузинец в Берлин

Германската прокуратура подозира, че зад убийството стоят руснаците или чеченците