Британският премиер Тереза ​​Meй отхвърля предупреждението на американския президент Доналд Тръмп за бъдещето на англо-американската търговия, заявявайки, че търговската сделка е възможна и че напредъкът е добър, съобщава "Ройтерс".

Тръмп по-рано обясни, че споразумението за Брекзит може да затрудни търговията между Вашингтон и Лондон. Мей отговори, че "ще имаме независима търговска политика и ще можем да сключваме търговски сделки с останалия свят", цитирайки политическа декларация за бъдещи отношения с ЕС.

Тръмп предупреди, че планът на Мей за Брекзит вреди на отношенията със САЩ

Тръмп предупреди, че планът на Мей за Брекзит вреди на отношенията със САЩ

Застрашено е търговското споразумение САЩ-Великобритания

"Що се отнася до Съединените щати, ние вече говорихме с тях за подобно споразумение, което бихме могли да имаме в бъдеще. Имаме създадена работна група, която работи много добре и се е срещала многократно."

На въпроса дали Мей планира да проведе двустранна среща с Тръмп на срещата на върха на Г-20 по-късно тази седмица, говорителят на британския премиер обясни, че няма такива планове. "Това не е нещо, което сме поискали. Срещахме се с президента няколко пъти през последните месеци."

Консерватори могат да спасят сделката на Мей, ако каже кога подава оставка

Консерватори могат да спасят сделката на Мей, ако каже кога подава оставка

Мей има 314 места в 650-местната Камара на общините и ще се нуждае от 320 гласа

Наред с думите на министър-председателя, правителството публикува блог за "пресконференция с пресата", в който се разгръщат аргументите й, посочват се плановете на Великобритания да продължи редица търговски сделки след Брекзит и да играе активна роля на световната сцена.

"След като напуснем ЕС през март следващата година, ще заемем независимото си място в Световната търговска организация, където ще играем активна роля в преговорите и ще бъдем силни защитници на базираната на правила глобална система за търговия", съобщава блогът.

 

Тръмп предлага търговско споразумение като подарък за Брекзит

Тръмп предлага търговско споразумение като подарък за Брекзит

Политическата воля има, но какво получава Великобритания