Международният наказателен съд възнамерява да започне две дела за военни престъпления, свързани с инвазията на Русия в Украйна, съобщават "Ройтерс" и "Ню Йорк таймс".

Освен това съдът ще поиска заповеди за арест на няколко души, както разкриха настоящи и бивши служители, запознати с решението.

Според запознати източници делата ще се съсредоточат върху предполагаемото отвличане на украински деца, които са били насилствено изпратени в лагери за превъзпитание в Русия. Съгласно други обвинения руските сили умишлено са атакували гражданска инфраструктура в Украйна.

Наскоро украинският президент Володимир Зеленски разкри, че се е срещнал с прокурора на МНС, за да обсъдят предполагаемите военни престъпления на Русия.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като съдебната институция определи анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

През ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Предложението обаче не получи очакваната подкрепа от външните министри на страните членки на ЕС и беше разкритикувано от Москва, която предупреди, че подобен съд "няма да има никаква легитимност".

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна