Сирийската армия подсигури периметъра в повечето от районите около международното летище в Алепо и може да го отвори, след като беше затворено за близо година заради боеве в с бунтовниците, каза военен източник, цитиран от „Франс прес".

Всички зони в югоизточната част на летището са в ръцете на армията", обяви източникът, допълвайки, че отварянето на летището „сега е възможно".

Вчера армията пое контрола около База 80 - стратегическо съоръжение, което пази летището извън Алепо.

Напредването на армията се осъществи след падането на град Сфейра, който се намира югоизточно от Алепо.

„След няколко дни на боеве армията контролира част от магистралата между Сфейра и Алепо", допълни военният представител.

Сирийският център за човешки права и държавната медия отбелязват, че армията също контролира град Тал-Аран - един от последните райони, който е под контрола на бунтовниците по пътя Сфейра-Алепо.

„Последните военни операции позволиха на армията да ореже пътищата за доставки за бунтовниците от Алепо в северна и източна посока", съобщава вестник Ал Ватан.

Междувременно пет деца са убити и 27 души са ранени, след като мина удари християнско училище в сирийската столица Дамаск, предаде държавната телевизия.