Армията на Мианмар започна атаки от въздуха и морето, за да си върне пристанищен град в Бенгалския залив, който беше превзет от бунтовнически групи по-рано. Това обявиха бунтовниците днес, съобщава "Ройтерс".

Военното правителство се опитва да си върне контролът върху страната и се бори срещу координирана офанзива, започната миналия месец от съюз от три бунтовнически групи на етнически малцинства, както и продемократични бойци. Хунтата завзе властта в страната след преврата през 2021 г.

"Военните атакуваха град Пауктау с хеликоптери и артилерийски огън от военноморски кораб, след като превзехме полицейския участък на града сутринта", гласи публикация на бунтовническите групи по Telegram. Става дума за боевете в щата Ракхайн в западната част на Мианмар в четвъртък. "Вечерта войските на хунтата влязоха в града, стреляха по цивилни и ги убиха". "Ройтерс" не можа независимо да провери доклада и нямаше коментар от страна на хунтата.

Пауктау е на около 500 км северозападно от главния град на Мианмар Янгон. Офанзивата, която бунтовническите групи наричат "Операция 1027", е най- голямата такава, пред която хунтата се е изправяла. Тя се провежда от три бунтовнически групи и паралелно, продемократично гражданско правителство, които са превзели няколко града и военни постове в цялата страна.

Според новинарският портал на Иравади членове на партизанската група на Араканската армия (AA) по-рано са поели контрол над града. "Всички жители бягат. Няма никой в ​​града, всички магазини са затворени", разказа един от жителите там.

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

До момента има няколко съобщения за убити китайски граждани при сблъсъците в района.

Боеве избухнаха и в щата Шан на границата с Китай, където бунтовниците обещаха да вземат контрола над района от хунтата и да изкоренят центровете за онлайн измами там. В седмиците преди сблъсъците китайските власти призоваха хунтата да предприеме по-строги действия срещу центровете за измами, където е известно, че китайски и други чуждестранни граждани стават жертви на трафик на хора.

Говорителят на хунтата Зау Мин Тун обвини бунтовниците, че се опитват да получат подкрепата на Китай за своята кауза. Държавните медии на хунтата съобщиха днес, че са предали в Китай трима китайски граждани, обвинени в извършване на измами, докато четвърти заподозрян се е самоубил, след като е бил заловен. За момемнта няма коментар от страна на китайското правителство.

Десетки войници на хунтата са се предали в боевете, според бунтовническите сили, а други са избягали в съседна Индия.

Хунтата твърди, че се бори с "терористи" и е наредила на всички правителствени служители и тези с военен опит да се подготвят да служат в случай на извънредна ситуация.

Днес земетресение с магнитуд 5,7 удари граничния регион между Мианмар и Китай, съобщи Германският изследователски център за геонауки.

Бунтовниците в Мианмар се стремят да завземат района около границата с Индия

Бунтовниците в Мианмар се стремят да завземат района около границата с Индия

Бунтът е срещу военното правителство, което управлява страната