Турските спецслужби откриха микробус, пълен с взрив в град Ван в югоизточна Турция.

В автомобила са били намерени 50 килограма пластичен взрив, голямо количество ръчни гранати и самоделни мини. Това съобщават турските телевизионни канали, цитирани от световните агенции.

Микробусът е бил открит след няколко часово издирване по сигнал в старинна крепост в покрайнините на града. Полицаите търсели автомобил без номера, като водачът малко преди това е отказал да спре на пътен патрул за проверка.

По информация на турските медии, службите считат, че кюрдските сепаратисти са планирали да използват микробуса и взрива за организиране на атентат във Ван, след акциите им в Диарбекир. И двата града се намират в един и същ регион.
 

Според предположенията инцидентите в двата града се явяват отговорът на Кюрдската работническа партия ПКК на провеждащите се в операции в Северен Ирак. През декември месец по информация на турския Генерален щаб са ликвидирани около 175 кюрдски бунтовници

Турският премиер Таип Ердоган заяви по турския канал CCN, че извършеният атентат в Диарбекир няма да повлияе на решимостта на властите да се борят с тероризма.