Хавиер Милей в неделя обеща нова ера за Аржентина, съобщава CNN. 

Той направи изявлението, след като положи клетва като новия президент на страната в неделя в Буенос Айрес.

Церемонията по полагане на клетва беше председателствана от предшественика на Милей Алберто Фернандес пред националния конгрес в Буенос Айрес.  Милей положи клетва, преди да произнесе първата си реч като президент.

"Днес е началото на нова ера за Аржентина, днес приключваме дългата и тъжна история на упадък и упадък и поемаме по пътя на изграждането отново на нашата страна, каза той. Аржентинците в преобладаващата си част изразиха желанието си за промяна, която няма връщане назад."

Няколко видни личности присъстваха на церемонията, включително украинския президент Владимир Зеленски и Жаир Болсонару, бивш президент на Бразилия.

Хавиер Милей: Затварянето на централната банка, е въпрос, който не подлежи на обсъждане

Хавиер Милей: Затварянето на централната банка, е въпрос, който не подлежи на обсъждане

Той е изправен пред големи препятствия, за да осъществи по-радикалните си планове за реформи

Победата на Милей и встъпването му в длъжност обаче не се приемат еднозначно от всички, включително и от международната общност. 

Милей е икономист и бивш политически коментатор, който изрази намерението си да намали разходите. Възходът му изненада аржентинската политическа върхушка, правейки сравнения с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

По време на президентската кампания той заяви, че ако бъде избран, ще проведе безпрецедентна политическа и икономическа реформа. По-специално той обеща да доларизира икономиката. 

Ще намали държавните разходи, като закрие аржентинските министерства на културата, образованието и културното многообразие и ще премахне държавните субсидии.

Затварянето на централната банка на страната, което бе обещание на кампанията му, е "въпрос, който не подлежи на обсъждане".

В момента Аржентина е в трудна икономическа ситуация, инфлацията в страната достигна 143%.

Снимка 645522

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че ЕС се надяваше да финализира търговско споразумение със страните от Меркосур - Бразилия, Уругвай, Парагвай и Аржентина - навреме за срещата на върха на южноамериканските лидери в Бразилия на 7 декември.

Но Аржентина уведоми Бразилия, настоящия председател на Меркосур, че няма да може да поема нови ангажименти в преговорите и че възнамерява да остави решенията на Милей, който спечели президентските избори в Аржентина през ноември. 

Крайнодесният Хавиер Милей победи изненадващо на първичните избори в Аржентина

Крайнодесният Хавиер Милей победи изненадващо на първичните избори в Аржентина

Хавиер Милей бе смятан за аутсайдер, пеещ рок

Победата на Милей смая мнозина в ЕС, които се опасяват, че това ще доведе до допълнителни проблеми за преговорите.

По време на президентската си кампания Милей заплаши да напусне Меркосур, като го нарече "феноменален провал" и "митнически съюз с лошо качество, който вреди на своите членове".