Президентът на Беларус Александър Лукашенко предаде на руските власти 130 тона боеприпаси за година, твърди мониторинговата група "Беларуски гаюн", цитирана от УНИАН. Минск все още прехвърля боеприпаси на Русия, която води кръвопролитна война срещу Украйна.

"131 582 тона боеприпаси са предадени от режима на Лукашенко на Руската федерация за 1 година", се казва в съобщението.

На 6 юни 2023 г. беларуската група ъобщи, че Русия е прехвърлила няколко системи за противовъздушна отбрана С-400 с голям и среден обсег на Беларус. Един от тях носи бойно дежурство в Минска област.

Отбелязва се, че обемът на трансфер на боеприпаси от Беларус към Русия се е увеличил десетократно веднага след 24 февруари 2022 г.

Путин каза кога праща ядрените оръжия в Беларус

Путин каза кога праща ядрените оръжия в Беларус

Нова посещение на Лукашенко в Русия

Разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус ще започне веднага след приключване на подготовката на съоръженията за тях на 7-8 юли, каза ден по-рано руският президент Владимир Путин на среща с беларуския си колега.

Путин добави, че ще разговаря с Лукашенко "очи в очи" по въпросите на сигурността.

На 25 март Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия (ТЯО) в републиката, което САЩ отдавна били направили на територията на своите съюзници. По думите на държавния глава на Русия, на 1 юли се планира да бъде завършено строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия.

Москва вече предаде на Минск ракетната система "Искандер", която може да бъде носител на ядрено оръжие, и съдейства за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да използват специални боеприпаси.