Бойците от руската наемническа групировка "Вагнер" ще получат нови паспорти от Вътрешното министерство в Минск. Това съобщава бившият беларуски министър на културата и настоящ опозиционер Павел Латушко, в интервю за полската информационна агенция PAP, резюмирано от Der Standard.

Това ще бъдат напълно истински документи, но с нови имена и фамилии. С новите документи бойците на "Вагнер" биха могли например да влязат в ЕС и да извършват терористични атаки тук, смята политикът, който живее в изгнание. Той не каза колко бойци вече са получили нови паспорти.

Според Латушко след неуспешния бунт на армията на Евгений Пригожин срещу военното ръководство на Москва през юни хиляди бойци на "Вагнер" в момента са в Беларус. Вече няколкостотин от тях вече са подписали договори с беларуското министерство на отбраната. Страната няма средства да подпише обаче с всички.

"Те могат да бъдат използвани в специални части на беларуската армия за създаване на проблеми на границата", предупреди Латушко, имайки предвид и нарастващия брой мигранти от Африка и Близкия изток на границите на Полша, Литва и Латвия.

Европейският съюз и преди всичко страните от ЕС Полша и Латвия обвиниха Александър Лукашенко, че докарва организирано бежанци от кризисни региони на страни от третия свят до външната граница на ЕС. Според Балтийските държави схемата е разработена съвместно с Русия с цел оказване на натиск и дестабилизация на Европейския съюз.

Прехвърлянето на част от наемниците на "Вагнер" на територията на Беларус предизвика допълнително напрежение, като Полша усили границата си, а и съвместно с останалите Балтийски държави обещаха колективен и твърд отговор на провокации от страна на "Вагнер" и Беларус.

Полша и балтийските страни готови да затворят границата с Беларус

Полша и балтийските страни готови да затворят границата с Беларус

Това може да стане в случай на "критичен инцидент"