Специалният посланик на ООН и Арабската лига за Сирия Лакхдар Брахими се извини на сирийския народ след завършилите мирни преговори в Женева без да бъде постигнат прогрес, съобщават БиБиСи, АП и „Франс прес".

"Много се извинявам на сирийския народ. Ние не им помогнахме много", поясни той.

Днес Брахими проведе последните дискусии от втория кръг на мирните преговори между сирийската опозиция и правителство.

По думите му основният проблем е, че правителството на Сирия отново отказа да преговаря за съставяне на преходно правителство, което да включва двете враждуващи страни.

Вторият кръг от сирийските преговори в Женева завърши без да се постигне споразумение за нова дата и нова среща, каза Брахими. Той подчерта, че не е постигнат никакъв прогрес.

Мисля, че е по-добре всяка страна да се върне и да обърне внимание на своите отговорности и дали иска този процес да продължи или не", подчерта Брахими пред журналисти в Женева.

Ситуацията около третия кръг от преговорите ще бъде разяснена, след като Брахими съобщи резултатите от разговорите пред генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност на световната организация.

Не е съгласувана дата все още, но е възможно конференцията да продължи в края на февруари, каза източник от сирийската опозиция, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Обаче Брахими поясни, че двете страни най-малко са постигнали споразумение за дневен ред при бъдещи преговори - нещо, което те не успяха да направят през изминалата седмица. „Най-малко ние постигнахме споразумение за дневен ред. Но също трябва да се споразумеем как да протече", поясни специалният посланик.

Според него, ако двете страни подновят преговорите, първо те ще обсъдят насилието и тероризма, а след това формиране на преходно правителство.