Хиляди руснаци излязоха в центъра на Москва на протест срещу увеличаването на пенсионната възраст в страната, организиран от Либертарианската партия, предаде Би Би Си.

Участниците в акцията издигнаха искания за оставка на правителството, разпускане на парламента, импийчмънт на президента на страната Владимир Путин.

Организаторите на акцията бяха задържани от властите.

Лозунгите на митинга изразяваха категорично негодувание срещу пенсионната реформа и персонално срещу Путин: "Време е царят да се пенсионира", "Путин е крадец", "Путин е русофоб", "Путин и Медведев да се пенсионират", "Търпението е към края си", "Спрете чудовищния експеримент с руския народ", "Пенсионната реформа - живите ще завидят на мъртвите".

В недоволството си хората изтъкват, че при мъжете в Русия пенсионната възраст става по-висока от средната продължителност на живота.

Тематиката на ораторите на митинга беше значително по-обширна от пенсионната реформа. В изказванията си те засегнаха и покачването на данъците, ниските заплати, войната в Сирия.

Сред множеството беше и опозиционерът Алексей Навални, многократно арестуван от властите заради политическата си дейност. Заедно с него беше и съпругата му Юлия, се посочва в кореспонденция на Би Би Си от руската столица.

След като приключиха изказванията от трибуната, полицията задържа председателя на Либертарианската партия Сергей Бойко, координатора на московския щаб на Навални - Олег Степанов и водещия на митинга Михаил Чичков.

Властите не огласиха причините за задържането. По-късно Бойко публикува в интернет полицейски протокол, в който се посочва, че е нарушил "тематиката на мероприятието", като е извикал от сцената "Путин е крадец".

Припомняме, намерението на властите е пенсионната възраст при жените да се увеличи с 8 години, а при мъжете с 5. Това означава, че жените, които досега се пенсионираха на 55 години, вече да работят до 63, а мъжете - вместо на 60 да излизат от трудовия пазар на 65 години, което е над средната продължителност на живота.

В страната средната стойност за мъжете е 64.7 г., а за жените - 76.3 г., сочат данните на World Health Rankings.

Общата продължителност на живота в Русия е 70.5 г.

За сравнение - в САЩ тя е 79.03 г., във Великобритания - 81.2 г., в Германия - 81 г., във Франция - 82.4 г., в Китай - 76.1 г.

За 3 дни 1 млн. руснаци подписаха петиция срещу покачването на пенсионната възраст

За 3 дни 1 млн. руснаци подписаха петиция срещу покачването на пенсионната възраст

Повечето мъже изобщо няма да доживяват до пенсия…