Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски ще положи клетва като премиер на Северна Македония. Той ще се съобрази с Конституцията и ще произнесе пълното име на страната, както е записано там. Това заяви той в интервю за "Сител", цитирано от МКД. 

"Конституционното име на държавата е ясно и не трябва да прилагаме двойни стандарти, за да не се чувстваме безотговорни пред гражданите или да ги заблуждаваме. Знае се какво е конституционното име - то е с прилагателното "Северна". Искам да затворя тази тема", каза Християн Мицкоски.

Той увери, че ще използва новото конституционно име на държавата и при посещения в чужбина.

"В ежедневието и при изказвания в страната обаче ще използвам името Македония.", каза Мицкоски. 

Мицкоски получи мандата да състави правителството на РСМ

Мицкоски получи мандата да състави правителството на РСМ

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ разполага с 20 дни да го реализира

Припомняме, че на 6 юни Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство от президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Мицкоски разполагаше с 20 дни, за да изпълни поставената задача.

Коалицията, водена от партията на Мицкоски ВМРО-ДПМНЕ, спечели малко над 43% от гласовете на изборите на 8 май, и си осигури 58 от 120-те места в парламента, три по-малко от броя, необходим за самостоятелно управление.

В президентския балотаж, проведен същия ден, кандидатът, подкрепян от ВМРО-ДПМНЕ, 70-годишният професор по право Гордана Силяновска-Давкова, стана първата жена, избрана за държавен глава на РСМ.

След седмици на преговори Мицкоски обяви първоначално споразумение за коалиционно правителство с партията на етническите албанци Vredi, която има 14 депутати и малката лява ZNAM, която има шестима.

Новият парламент на страната беше свикан на 28 май и избра за свой председател Африм Гаши от партията Vredi.

Мицкоски призова Гърция да спре демонстрацията на мускули

Мицкоски призова Гърция да спре демонстрацията на мускули

Клетвата на новия македонски президент разпали стария спор за ЕС

Клетвата на президента Гордана Силяновска-Давкова беше достойна, очаквах поздравления от южната съседка за убедителния триумф, но за съжаление получихме демонстрация на политически "мускули". Това заяви Мицкоски през май. 

Той призова за добросъседски и приятелски отношения с Гърция и настоя да няма повече заплахи и връщане към миналото, а двете страни да гледат в бъдещето. Каза още, че очаква скоро среща с гръцкия премиер, с когото да обсъди икономиката, туризма, образованието и други въпроси.

Според Мицкоски, ако Гърция смята, че страната е нарушила Преспанското споразумение, трябва да се обърне към Международен съд.

Той припомни още, че страната е изпълнила Споразумението в неговата цялост, а трите основни задачи не са изпълнени в случая с южната съседка.

"Ако някой очаква ВМРО-ДПМНЕ да повтори грешките от миналото, бъдете сигурни, че няма да го направим. Нямаме намерение да отговаряме на политическите им мускули с преименуване на магистрали и летища или изграждане на паметници. Не очаквам отношенията между двете страни да се основават на политически мускули, очаквам да имаме отлични съседски отношения, оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ и местното правителство, ръководено от "Нова демокрация", имат собствена позиция, свързана с Преспанското споразумение, т.к. нито едните, нито другите им харесва този договор", посочи Мицкоски. За разлика от там, подчерта той, Преспанският договор е част от македонските институции, македонската конституция и закони.

Мицкоски: Двустранен договор да бъде част от преговорна рамка с ЕС е прецедент

Мицкоски: Двустранен договор да бъде част от преговорна рамка с ЕС е прецедент

Промените в Конституцията ще се правят, след като Северна Македония стане член на Общността

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към ЕС.

До това решение се стигна, след като новият президент на РСМ нарече страната "Македония", подновявайки спора с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова - която получи подкрепата на възраждаща се националистическа партия при гласуването миналата седмица - спомена предишното име на Македония по време на встъпването си в длъжност в неделя. По този начин тя наруши споразумението между Атина и Скопие, постигнато с посредничеството на ООН.

Двете страни се договориха малкият балкански съсед на Гърция да се нарича "Северна Македония" след дълги и спорни преговори през 2018 г., а не само "Македония", което според Атина предполага териториални претенции към гръцка област със същото име.

Мицотакис към РСМ: Нарушаването на Преспанското споразумение блокира пътя към ЕС

Мицотакис към РСМ: Нарушаването на Преспанското споразумение блокира пътя към ЕС

Поредно остро предупреждение на гръцкия премиер