Клетвата на президента Гордана Силяновска-Давкова беше достойна, очаквах поздравления от южната съседка за убедителния триумф, но за съжаление получихме демонстрация на политически "мускули".

Това заяви в четвъртък председателят на ВМРО-ДПМНЕ и бъдещ мандатоносител Християн Мицкоски, цитиран от МКД.

Той призова за добросъседски и приятелски отношения с Гърция и настоя да няма повече заплахи, обструкции и връщане към миналото, а двете страни да гледат в бъдещето. Каза още, че очаква скоро среща с гръцкия премиер, с когото да обсъди икономиката, туризма, образованието и други въпроси

Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС

Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС

След като новоизбраният президент на РСМ нарече страната си Македония

Според Мицкоски, ако Гърция смята, че страната е нарушила Преспанското споразумение, трябва да се обърне към Международен съд.

Той припомни още, че страната е изпълнила Споразумението в неговата цялост, а трите основни задачи не са изпълнени в случая с южната съседка.

"Ако някой очаква ВМРО-ДПМНЕ да повтори грешките от миналото, бъдете сигурни, че няма да го направим. Нямаме намерение да отговаряме на политическите им мускули с преименуване на магистрали и летища или изграждане на паметници. Не очаквам отношенията между двете страни да се основават на политически мускули, очаквам да имаме отлични съседски отношения, оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ и местното правителство, ръководено от "Нова демокрация", имат собствена позиция, свързана с Преспанското споразумение, т.к. нито едните, нито другите им харесва този договор", посочи Мицкоски. За разлика от там, подчерта той, Преспанският договор е част от македонските институции, македонската конституция и закони.

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

ЕК подчерта важността от поддържането на добро регионално сътрудничество

Припомняме, че премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към ЕС.

До това решение се стигна, след като новоизбраният президент на РСМ нарече страната "Македония", подновявайки спора с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова - която получи подкрепата на възраждаща се националистическа партия при гласуването миналата седмица - спомена предишното име на Македония по време на встъпването си в длъжност в неделя. По този начин тя наруши споразумението между Атина и Скопие, постигнато с посредничеството на ООН.

Двете страни се договориха малкият балкански съсед на Гърция да се нарича "Северна Македония" след дълги и спорни преговори през 2018 г., а не само "Македония", което според Атина предполага териториални претенции към гръцка област със същото име.

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

Той напомня, че страната има задължения и отговорности като член на НАТО

Съгласно това споразумение гръцкият парламент трябваше да одобри три меморандума, които включват ускоряване на процесите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но Атина изчаква да види дали нейният съсед изпълнява изцяло условията на споразумението.

"Няма да ратифицираме меморандумите, освен ако не сме абсолютно убедени, че другата страна спазва всички разпоредби на споразумението", подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Предполагаше се, че т.нар. Преспанско споразумение е сложило край на 27-годишния спор между Атина и Скопие и е проправило пътя на Северна Македония да се присъедини към НАТО.

Тогава Гърция заяви, че ще подкрепи и кандидатурата на съседа си за присъединяване към ЕС.

Изглежда на Скопие не му стига блокадата от България и влезе в конфронтация с Гърция, която до този момент, макар и резервирано, подкрепяше започването на преговори по същество за еврочленство.

Споразумението с България също е сред проблемните теми за победителя в изборите ВМРО-ДПМНЕ.

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Договорите трябва да се изпълняват, отсича държавния глава

"Ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме, ще чакаме някой разумен ( в София - бел.ред.), с когото да разговаряме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен договор да бъде част от преговорна рамка с ЕС е прецедент. Добросъседските отношения са нещо различно и се определят от международни критерии".

Това бяха част от основните послания на лидера на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той даде интервю пред македонската телевизия "Канал 5"

Мицкоски коментира и позицията на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да отговори на изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Бившият президент на Северна Македония Стево Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие.