Отношенията между България и Северна Македония са спокойни, координирани, двете държави са партньори в НАТО, но все още по редица въпроси различните позиции остават. Това заяви във вторник смята премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски в интервю за ТВ Сител, цитирано от БТА. 

Той не вярва, че със служебното правителство ще има възможност за разговори, за да бъде намерен начин Скопие да продължи по своя европейски път.

Очаквано, сред обсъжданите теми бяха пожарите, с които се борят през юли властите и в двете дърави. 

Мицкоски заяви, че с българския си колега Димитър Главчев са координирали работата по пожара в Огражден планина, който започна в Северна Македония, но се прехвърли и на българска територия.

Пожарът на границата със Северна Македония се прехвърли на българска територия

Пожарът на границата със Северна Македония се прехвърли на българска територия

Пожарът се е прехвърлил на две места на българска територия,

Той посочи, че обществеността в Северна Македония е заблудена, че условието за промяна на конституцията на страната е вписано в преговорната рамка, както и че никъде не е вписано, че промените в конституцията трябва да бъдат не само приети, но и изпълнени.

Мицкоски към Радев и Мицотакис: Свикнал съм с провокации - накрая винаги печеля

Мицкоски към Радев и Мицотакис: Свикнал съм с провокации - накрая винаги печеля

Отминало времето на политиците с гъвкав гръбнак в РСМ

На въпрос, свързан с очакваната в Северна Македония, но неосъществена по време на Срещата на върха на НАТО среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, Мицкоски заяви, че е бил готов да разговарят, но очевидно програмата на Мицотакис е била много сгъстена и предполага, че не е намерил време да се срещне с него.

Премиерът отказа конкретика в отговор на въпроса дали след "фосирането на темата" с използването на конституционното име на Република Северна Македония, е имало някаква реакция от страна на Мицотакис по време на разговорите в затворената част на срещата във Вашингтон.

Той не може да разкаже за какво се е говорило на срещата, но е бил в "удобна позиция", направил е три изказвания и смята, че част от тях са привлекли вниманието на присъстващите в залата.

Мицотакис отново предупреди Скопие за пътя към ЕС

Мицотакис отново предупреди Скопие за пътя към ЕС

По време на събитие от предизборната си кампания в събота, че "когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш".

Мицотакис заяви във Вашингтон, че е обезпокоен от повторното използване на предишното име на Северна Македония от новия ѝ президент Гордана Силяновска-Давкова, която вече намекна, че иска се отметне от Преспанското споразумение с Атина.

"Това е тема, която възнамерявам да повдигна", заяви той пред Съвета за външни отношения, като добави, че въпросът за името на Северна Македония "не подлежи на преговори". Той не е конструктивен, не помага на Северна Македония по пътя ѝ към Европа", каза той.

Самият Мицкоски увери, че въпреки личните си позиции по темата, официално ще спази законите и ще използва "Северна Македония".