Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е готов за среща с турския президент Реджеп Ердоган и посочи като потенциално място Прага. Това заяви той в неделя по време на пресконференция в рамките на Международния панаир в Солун, съобщи "Катимерини". Той обаче допълни, че няма намерение да предлага такава среща.

Мицотакис посочи, че според него е имало постепенна промяна в отношението към Турция от двете страни на Атлантическия океан поради възприетата от Анкара експанзионистична реторика. Мицотакис заяви, че би искал да установи приятелски отношения между Гърция и Турция, които могат да гледат отвъд миналото и към бъдещето.

Гърция иска от ООН, ЕС и НАТО да осъдят провокациите на Турция

Гърция иска от ООН, ЕС и НАТО да осъдят провокациите на Турция

Гърция предупреждава, че Турция излага на риск регионалната сигурност и стабилност с конфликт

Помолен да коментира възможността за военни действия в Егейско море, Мицотакис заяви, че дори не може да си представи военна конфронтация. В същото време подчерта, че ако този Турция избере военната агресия, тогава ще получи решителен отговор от гръцките въоръжени сили.

Припомняме, че преди дни, Гърция изпрати писма до ООН, ЕС и НАТО, в които предупреди за безпрецедентни заплахи от страна на Турция срещу страната. 

В писмата се цитират изцяло изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по отношение на Гърция, като се отбелязва, че те са "непровокирани, неприемливи и обидни за Гърция и гръцкия народ".

Гърция не се бои от "неоосманския тормоз" на Турция

Гърция не се бои от "неоосманския тормоз" на Турция

Анкара искала да възроди Османската империя

Турция твърди, че Гърция нарушава международни споразумения, като милитаризира острови в Егейско море.

"Това, че окупирате островите, не ни обвързва, заяви Ердоган. Когато му дойде времето, ще направим каквото е необходимо. Както казахме, може да слезем внезапно една вечер".

Той добави: "Погледнете историята, ако отидете по-далеч, цената ще бъде висока." "Имаме едно изречение към Гърция: Не забравяйте Измир", каза Ердоган във връзка със съкрушителното поражение на окупационните гръцки сили в западния град от турската армия през 1922 г.

ЕС е загрижен от враждебната реториката на Ердоган срещу Гърция

ЕС е загрижен от враждебната реториката на Ердоган срещу Гърция

Турция да се въздържа от ескалираща реторика и да наблегне на добросъседски отношения