Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обмисля промени в кабинета, след като неговата партия Нова демокрация (НД) отбеляза спад на подкрепата на изборите за Европейски парламент миналата седмица. Това са съобщили местните медии, предаде АА.

На Европейските избори НД е получила 28.31%, като предварителните резултати показаха, че партията е загубила подкрепата на около един милион гласоподаватели в сравнение с общите национални избори миналото лято, на които получи над 40%.

Причината за ниския резултата е, че много избиратели не са недоволни от справянето на правителството с основните проблеми в страната, включително инфлацията.

Очаква се по-късно през седмицата гръцкият премиер да обяви дали ще предприеме този ход да направи промени в правителството. Дискусиите около това решение продължават от 9 юни между Мицотакис и близките му сътрудници. 

Премиерът също възнамерява да ускори усилията за реформи в сектори, които пряко влияят на ежедневието в страната. 

По време на предизборната си кампания Мицотакис многократно заявяваше, че неговата партия има за цел да спечели поне 33% от гласовете на европейските избори.

Проевропейските центристки партии доминират в Централна и Източна Европа

Проевропейските центристки партии доминират в Централна и Източна Европа

Изключение прави победата на популистите от ANO в Чехия