Повечето руснаци не планират да се ваксинират срещу коронавируса според ново социологическо проучване, което подчертава трудностите пред имунизационната кампания в страната, съобщава "Франс прес".

Москва регистрира първата в света ваксина срещу коронавирус, наречена "Спутник V", през август 2020 г., но скептицизмът към ваксините е основен проблем в Русия, казват експерти.

Според допитване на "Левада център", водеща руска независима социологическа агенция, 62 процента от руснаците не са склонни да бъдат ваксинирани с ваксината "Спутник V", рекламирана от президента Владимир Путин като "най-добрата в света".

Путин остава в самоизолация – не вярва на ваксината или не е имало ваксинация?

Путин остава в самоизолация – не вярва на ваксината или не е имало ваксинация?

Въпреки уверенията му, че руските ваксини са надеждни…

"Левада" отберяза също, че 56 процента от руснаците не се страхуват да се заразят с коронавируса, като добави, че числото не се е променило от февруари.

Според социологическата агенция броят на руснаците, желаещи да се ваксинират, е намалял през последната година.

26 процента са заявили, че са готови да се имунизират, спрямо 30 процента през февруари. 10 процента от анкетираните посочват, че вече са били ваксинирани.

"Изглежда, че броят на онези, които подкрепят ваксинациите, намалява главно заради онези, които са ваксинирани", посочва "Левада".

Анкетирани са над 1600 души в периода 22-28 април.

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Вместо да е средство за солидарност и здравна помощ

68-годишният Путин многократно призовава руснаците да се ваксинират и казва, че самият той е получил ваксината насаме. Той обаче не уточни коя от трите основни ваксини в страната - "Спутник V", "ЕпиВакКорона" или "КовиВак" - е получил.

Русия отмени почти всички ограничения срещу коронавируса, а много руснаци отказват да носят маски в обществения транспорт и на други обществени места.

Страната е сред най-тежко засегнатите от COVID-19, а някои експерти казват, че руските власти не са обявили огромен брой от смъртните случаи от коронавирус.

До момента руските здравни власти са съобщили за над 4,9 млн. заразени с коронавируса, от които са починали 114 331 души.

Данните, публикувани от статистическата служба на страната, обаче показват, че около 250 000 души са починали от коронавируса до края на март.

Русия се хвали с манипулативно допитване, изкарало я най-предпочитан производител на ваксини

Русия се хвали с манипулативно допитване, изкарало я най-предпочитан производител на ваксини

"Спутник V" пък била най-разпознаваемата ваксина по света