Биотехнологичната компания "Модерна" отчете положителни данни за потенциалната си коронавирусна ваксина от ранно клинично изпитване, съобщава The Hill.

Компанията заяви, че ранните данни от клинично изпитване от фаза 1 показват, че хората, на които е предоставена потенциалната ваксина, генерират имунен отговор, подобен на този при хора, които са се възстановили от болестта.

Нивата на неутрализиращи антитела са били "на или над" нивата, наблюдавани в кръвни проби от хора, които са се възстановили от коронавирус, допълва компанията. Все пак данните са ранни и този резултат е само от първите осем участници в процеса.

"Тези междинни данни от фаза 1, все пак ранни, показват, че ваксинацията с mRNA-1273 предизвиква имунен отговор ... с доза до 25 микрограма", коментира Тал Закс, главен лекар в "Модерна".

"Тези данни потвърждават нашето убеждение, че mRNA-1273 има потенциала да предотврати заболяването с COVID-19 и да подобри способността ни да избираме доза за основните изпитания".

Топ китайски експерт предупреди за потенциална втора вълна от Covid-19

Топ китайски експерт предупреди за потенциална втора вълна от Covid-19

Изправени сме пред голямо предизвикателство

Компанията също така заяви, че ваксината е "като цяло безопасна и добре поносима". Всички странични ефекти, включително зачервяване на един участник около мястото на инжектиране, досега са били "преходни и самостоятелно изчезващи", отбелязва компанията, като допълва, че не се съобщава за "сериозни" странични ефекти.

Освен това потенциалната ваксина е била успешна в предотвратяването на репликацията на вируса в белите дробове на мишки в друго проучване, обяснява "Модерна".

Компанията, която работи с Националния институт по алергия и инфекциозни болести, ръководена от Антъни Фаучи, е на път да започне изпитване на фаза 2 и заяви, че се надява на фаза 3 изпитания през юли.

"Ние инвестираме, за да увеличим производството си, за да можем да увеличим максимално броя дози, които можем да произведем, за да помогнем да защитим колкото се може повече хора от SARS-CoV-2", заяви главният изпълнителен директор на компанията, Стефан Бансел.

AstraZeneca предоставя до 30 милиона дози ваксина на Великобритания до септември

AstraZeneca предоставя до 30 милиона дози ваксина на Великобритания до септември

100 милиона дози тази година

Инвеститорите се зарадваха на първоначалните резултати в понеделник, което вдигна акциите на "Модерна" с около 25% в търговията преди пазара. "Модерна" има пазарна стойност от около 25 милиарда долара, съобщава Business Insider.

Това проучване включва 45 здрави доброволци, на възраст между 18 и 55 години и на случаен принцип им е дадена една от три дози, съответно 25 микрограма, 100 микрограма и 250 микрограма.

Всички участници разработват откриваеми антитела. 15-те доброволци с най-слаба доза са с антитела в кръвта си, като тези на хората, които са се възстановили от COVID-19. Данните са по-ограничени за по-високите дози, тъй като доброволците все още се проследяват. Десет души, които получават дози от 100 микрограма, с достатъчно проследяване, имат нива на антитела, които надвишават нивата, наблюдавани при възстановяващите се.

Компанията отбелязва, че при най-високото ниво на дозата, 250 микрограма, трима души са имали тежки, но не животозастрашаващи странични ефекти.

Американски учени откриха антитяло, което неутрализира коронавируса

Американски учени откриха антитяло, което неутрализира коронавируса

За три дни блокира вируса и очиства организма...