Модернизационният фонд на Европейския съюз е отпусна 2,4 млрд. евро за 31 проекта в седем държави бенефициери, за да подпомогне модернизирането на техните енергийни системи, намаляването на емисиите на парникови газове в енергетиката, промишлеността и транспорта и подобряването на енергийната ефективност. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

От общите средства 197 млн. евро са заделени за България. Пари от фонда получиха също Румъния, Чехия, Хърватия, Полша. Латвия и Литва.

С изплатените днес суми общият размер на плащанията от Модернизационния фонд от януари 2021 г. досега възлиза на около 7,5 млрд. евро за 10 държави членки, които отговарят на условията.

Това е най-голямото съвместно плащане до сега, което цели да тласне напред екологичния преход на Европа. Инвестициите помагат на държавите членки да намалят зависимостта си от руските изкопаеми горива, да постигнат своите цели в областта на климата и енергетиката за 2030 г. и да допринесат за изпълнението на дългосрочния ангажимент на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г, посочват от ЕК.

Следващият краен срок, в който държавите бенефициери трябва да представят инвестиционни предложения за евентуално подпомагане по линия на Модернизационния фонд, е 15 август 2023 г. за неприоритетните предложения и 12 септември 2023 г. за приоритетните предложения.

Модернизационният фонд се финансира чрез постъпленията от търговете за квоти за емисии от схемата на ЕС за търговия с емисии, като неговата цел е да се подпомогне преходът към неутралност по отношение на климата в десет държави от ЕС с по-ниски доходи. Държавите бенефициери са България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

България няма потвърдени инвестиции по Модернизационния фонд на ЕС

България няма потвърдени инвестиции по Модернизационния фонд на ЕС

Страната ни е сред десетте държави бенефициери