Молдовците изглежда са отхвърлили плановете бившата съветска република да добави целта си за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) към конституцията. Това показват резултатите от 40% от гласовете на референдума в страната в неделя вечерта, съобщава "Дойче веле".

От избирателната комисия съобщиха, че 56% от избирателите при частичното преброяване са казали "не" на предложението, а 44% са казали "да".

42% активност на референдума за ЕС в Молдова

42% активност на референдума за ЕС в Молдова

Признава се за валиден, по-късно се очакват резултати

Около 42% от гласоподавателите са участвали в референдума за присъединяване към ЕС към 18 часа местно време. Така, активността надхвърляйки прага от една трета, необходим за валидиране, съобщи по-рано  Централната избирателна комисия на страната.

Молдова започна преговори за присъединяване към ЕС тази година, след като си осигури статут на кандидатка заедно с Украйна през 2022 г. Правителството на Санду обеща да преразгледа съдебната система на нацията и да подкрепи икономиката, за да стане член до 2030 г.

Но Русия, която доминира енергийните ресурси и политическата система на Молдова след разпадането на Съветския съюз, се опита да блокира западния път на страната. След като САЩ и ЕС обвиняват Москва в намеса в изборите, главният молдовски преговарящ с ЕС тази седмица каза, че Москва е вляла около 100 милиона евро в опит да попречи на гласовете.

Избирателната комисия съобщи, че гласуването е протекло без големи смущения. Все пак полицията в страната съобщи за инциденти, включително опити за подкупване на избиратели, фотографиране на бюлетини, сплашване и сбиване.

Гражданите трябва да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли промените в Конституцията, за да може Република Молдова да се присъедини към ЕС?" При положителен отговор ще бъдат направени редица промени в Конституцията, чийто текст се одобрява от Конституционния съд и се публикува в бюлетината за изборите.

За признаване на резултатите от референдума за положителни и последваща промяна на Конституцията е необходимо поне половината от гласувалите да изберат отговора "Да".

Повечето молдовци изразяваха подкрепа за присъединяване към ЕС, според проучванията преди вота.

Проруските партии призоваха хората да гласуват с "не" или да бойкотират вота изцяло.

Молдова провежда президентски избори и референдум за ЕС

Молдова провежда президентски избори и референдум за ЕС

Ключов вот, който ще покаже настроенията в страната в момента

Припомняме, че Молдова провежда в неделя едновременно и президентски избори и референдум за вписване на членството в ЕС като стратегическа цел в конституцията.

Настоящата предизборна кампания се проведе в съответствие с променените разпоредби на новия Изборен кодекс. Нейната особеност е, че се провеждат паралелно две кампании - за президентските избори и за конституционния референдум за евроинтеграция.

Резултатите от гласуването ще станат ясни в нощта срещу понеделник.

Единадесет кандидати се борят за поста президент на Молдова.

Настоящият президент Мая Санду е фаворит за спечелване на изборите, а проучванията на общественото мнение показват, че тя води значително пред останалите 10 кандидати.

Прозападният лагер твърдо управлява, откакто Санду спечели властта през 2020 г. и нейната партия спечели мнозинство в парламента през следващата година. Нейното правителство подкрепя по-тясна интеграция със Запада, включително членство в ЕС до 2030 г. Тя категорично се противопостави на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и обвини Русия, че се стреми към нейното сваляне, което Москва отрича.

Според едно от последните социологически проучвания, публикувани в началото ма октомври, Санду води убедително с 36% подкрепа, докато бившият главен прокурор АлександърСтояногло събира 10%, а подкрепяният от проруската опозиционна партия на социалистите и два пъти избиран за кмет на втория по големина град в Молдова — Балти Ренато Усатий — 7.5%. Усатий подчертава необходимостта Молдова да поддържа добри отношения както със Запада, така и с Русия.

Молдова бие тревога за протестъри, обучени в Русия

Молдова бие тревога за протестъри, обучени в Русия

Групата отговорна за организирането на обучението, е свързана с укриващия се прокремълски бизнесмен Илан Шор

Според първите резултати, вероятно Санду печели втори мандат.