Дългата колона от блокирани камиони с хуманитарна помощ от страната на Египет на границата с ивицата Газа, където хората гладуват, е морално безобразие. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на посещение на ГКПП "Рафах", съобщава "Ройтерс".

Време е Израел да поеме "железен ангажимент" за неограничен достъп до хуманитарни стоки в цяла Газа, настоя той. Шефът на ООН призова и за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и за освобождаване на израелските заложници, задържани в палестинския анклав.

Той увери, че ООН ще продължи да работи с Египет за "рационализиране" на потока от помощ към Газа.

"От този пункт виждаме съкрушеното сърце и жестокостта на всичко това. Дълга колона от блокирани камиони за помощ от едната страна на портите, дългата сянка на глада от другата", посочи Гутериш на граничния пункт.

Нетаняху към Блинкън: Израел ще продължи сам в Рафах, независимо от натиска

Нетаняху към Блинкън: Израел ще продължи сам в Рафах, независимо от натиска

Израел твърди че има план за евакуация на цивилни преди нападение

"Това е повече от трагично. Това е морално безобразие".

Посещението на Гутериш идва в момент, когато Израел е подложен на натиск от международната общност да пропуска повече хуманитарна помощ в Газа, която е опустошена от над 5-месечната война между Израел и "Хамас".

Израел заплашва да започне голяма военна операция в град Рафах в южната част на анклава, точно до границата с Египет, въпреки международните призиви срещу подобна атака.

По-голямата част от 2,3-милионното население на Газа е потърсила убежище около Рафах. Въпреки че условията са по-лоши в северната част на ивицата, тежкото положение на цивилните на цялата територия се влоши рязко след избухването на конфликта.

Преди посещението си на границата, където се срещна с хуманитарни работници на ООН, Гутериш кацна в Ал Ариш в северната част на Синай в Египет, където се доставя и складира голяма част от международната помощ за Газа.

Доставките на хуманитарна помощ за Газа отново са прекъснати

Доставките на хуманитарна помощ за Газа отново са прекъснати

ООН предупреждава, че цивилните са пред "неминуем риск да умрат от глад"

Регионалният управител Мохамед Шуша съобщи, че около 7000 камиона чакат в Северен Синай, за да доставят помощ за Газа, но процедурите за проверка, изисквани от Израел, затрудняват движението.

Гутериш посети и болница в Ал Ариш, където се лекуват палестинци, евакуирани от Газа.

Тъй като надеждите за примирие в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан избледняха и хуманитарната ситуация в Газа стана още по-отчайваща, Съединените щати и други страни се опитаха да доставят помощ по въздух и вода.

Хуманитарните специалисти обаче твърдят, че само около една пета от необходимото количество помощи е достигнало Газа и единственият начин да се посрещнат нуждите, е бързо да се ускорят сухопътните доставки.

ООН: Ограниченията на Израел върху помощта за Газа може да са военно престъпление

ООН: Ограниченията на Израел върху помощта за Газа може да са военно престъпление

Настроенията срещу действията на израелската армия ескалират в световен мащаб