Експлозия е избухнала близо до сградата на телевизионната компания "ZаТВ" в окупирания от руснаците Мелитопол. По предварителни данни най-малко петима са ранени, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според окупационните власти на Запорожка област е избухнало самоделно устройство, поставено в автомобил.

Помещенията на две редакции на пропагандния холдинг "ZаМедия", който излъчва в окупираните територии са пострадали от експлозията.

"Пострадаха едновременно две редакции на медийния холдинг: това е редакцията на ZaРадио и редакцията на все още неоткрития интернет портал. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) знаят, че скоро ще отворим и ще ги разобличим," се казва във видео публикувано в "Телеграм" канала на ZаТВ.

"ZaМедия" е една от многобройните пропагандни медии, създадени на територията на Украйна след окупацията от руската армия - вместо изключените украински телевизионни канали. Те обикновено описват руската окупация в южните райони на Украйна като "освобождение", а руските сили като "защитници".

Работата на този холдинг се ръководи от членът на Обществената камара на Русия Александър Малкевич. Украинският "Център за журналистически разследвания" писа, че Малкевич, свързан със структурите на Евгений Пригожин, е оглавявал нещо като "медийно училище", където в условията на недостиг на кадри се обучават журналисти за новите пропагандни медии. Малкевич ръководи и стартирането на друг пропаганден телевизионен канал, Таврия, чиито двама служители бяха убити при удара по Антоновския мост миналата седмица.

Във вторник стана известно, че украинските служби за сигурност са задържали двама жители на Николаев, за които се твърди, че са снимали поръчкови сюжети за руски държавни медии.

Експлозията беше потвърдена от украинския кмет на Мелитопол Иван Фьодоров.

Според него експлозията е избухнала близо до офиса на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, който се е намирал в сградата на бизнес центъра на ръководителя на окупационната администрация на Запорожие Евгений Балицки. Там се намира и офисът на телевизионната компания "ZаТВ", която излъчва в окупираните територии на региона.

Мелитопол е град в Южна Украйна, който се намира под контрола на руските сили още от лятото, паралелно със превземането на цялата Херсонска област. Градът обаче е част от Запорожка област и важен логистичен център край Азовско море и снабдителен възел за Кримския полуостров. В него са базирани руските окупационни власти на Запорожка област, тъй като областният център - град Запорожие се контролира от Украйна.

В Мелитопол обаче действа активно украинско съпротивително движение и там нерядко биват атакувани руски окупационни служби или назначени от Русия чиновници. 

Взрив избухна на пазара в Мелитопол, Запорожка област

Взрив избухна на пазара в Мелитопол, Запорожка област

Кметът призовава мъжете до 35-годишна възраст да се евакуират