Взрив избухна на централния пазар в окупирания от руснаците украински град Мелитопол, Запорожка област, съобщиха УНИАН и "Ройтерс". Украински и руски представители се обвиняват взаимно за експлозията.

Кметът на Мелитопол в изгнание Иван Федоров каза, че атаката е била умишлено организирана от окупационните руски сили, за да бъде обвинена Украйна в тероризъм.

Зеленски настоя пред ООН Русия да понесе "справедливо наказание"

Зеленски настоя пред ООН Русия да понесе "справедливо наказание"

Той призова за създаването на специален военен трибунал

По думите на Федоров са загинали трима войници, докато броят на цивилните жертви не е ясен. Към момента няма независимо потвърждение на твърдението.

Владимир Рогов, член на установената от Русия местна администрация, каза, че нападението е извършено от украинските специални служби за сплашване на цивилни преди референдумите.

"Окупаторите направиха терористичен акт в населено място, за да могат в навечерието на псевдореферендума да обвинят в тероризъм украинската власт", заяви Федоров.

ISW: И с частичната мобилизация Путин няма да промени хода на войната в Украйна

ISW: И с частичната мобилизация Путин няма да промени хода на войната в Украйна

Мобилизираните от Курска област ще се хвърлят в боя веднага

По думите на Федоров, Русия през цялото време демонстрира на окупираните територии три състояния - страх, терор и ликвидация на неудобните. Отбелязва, че пред псевдореферендума чистката сред своите се усилва.

Кметът на Мелитопол с видео в ютуб призова мъжете до 35-годишна възраст спешно да се евакуират.