Руски съд удължи в четвъртък задържането под стража на трима адвокати на изпратения в затвора критик на кремъл Алексей Навални, докато те очакват съдебен процес по обвинения в принадлежност към екстремистка група, предава "Ройтерс".

Адвокатите Игор Сергунин, Алексей Липцер и Вадим Кобзев са обвинени, че са използвали достъпа си до Навални, за да му позволят да ръководи екстремистка дейност зад решетките, като предава материали на своите поддръжници. Навални отхвърли това предложение като нелепо.

Когато адвокатите бяха арестувани през октомври, привържениците на Навални нарекоха това опит за по-нататъшна изолация в затвора и предотвратяване на комуникацията му с външния свят.

Руски финансов орган добави и тримата миналия месец в регистъра на "терористи и екстремисти", въпреки че те все още не са съдени или осъдени.

Самият Навални беше осъден през август по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, и осъден на допълнителни 19 години в допълнение към 11-1/2 години, които вече излежаваше. Той отхвърля всички обвинения като политически мотивирани и предназначени да заглушат критиките си към Кремъл.

Кремъл отказва да коментира случая му. Властите казват, че прилагат закона срещу размирници, насърчавани от Запада да унищожат нацията им.

Русия обвини Алексей Навални и във вандализъм

Русия обвини Алексей Навални и във вандализъм

Руският опозиционер вече излежава присъди за над 30 години "лишаване от свобода"