Кремъл изрази безпокойство по повод решението на Полша да увеличи своите военни сили на границата си с Беларус в реакция на присъствието на руски наемни бойци от групата "Вагнер", предава "Ройтерс".

Полша, като член на западния военен съюз на НАТО, започна да премества над 1000 войници и военна техника към източната си граница през този месец.

Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, беше попитан за реакцията на Полша, на което той заяви пред журналистите: "Разбира се, това е причина за безпокойство. Агресивността на Полша е реалност. Този враждебен подход към Беларус и Руската федерация изисква внимание от наша страна".

Освен това, Полша обяви изпращането на 500 полицаи за укрепване на сигурността на границата, с цел да се справи с нарастващия брой мигранти, преминаващи през нея, както и със заплахата от присъствие на "Вагнер" на територията на Беларус.

Същевременно, министерството на отбраната на Беларус информира, че наемниците от "Вагнер" са започнали обучение на беларуските специални сили на военен полигон, намиращ се на кратко разстояние от границата с Полша.

Над 20 000 войници на "Вагнер" убити, 40 000 ранени в Украйна

Над 20 000 войници на "Вагнер" убити, 40 000 ранени в Украйна

Близо една четвърт от общия брой на войските на паравоенната групировка