Полша изпраща още 500 полицейски служители на границата си с Беларус. Това обяви полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински, цитиран от "Ройтерс".

Само през вчерашния ден 187 души са се опитали незаконно да преминат от Беларус в Полша, по данни на граничната служба.

"Заради напрегнатата ситуация на границата с Беларус реших да подсиля нашите сили с 500 полски полицаи от отрядите за превенция и борба с тероризма", написа Камински в Туитър. Те ще се присъединят към разположените вече по границата 5000 служители на граничната охрана и 2000 войници.

Припомняме, че Полша реагира остро при информацията за разполагането на "Вагнер", включително и ръководителя му Евгений Пригожин, в Беларус. Варшава вече обяви затягане на мерките за сигурност поради опасения относно присъствието на групировката "Вагнер", като обяви и че очаква европейска помощ за притесненията си. 

Източноевропейските страни от НАТО се разтревожиха от бойците на "Вагнер" в Беларус

Източноевропейските страни от НАТО се разтревожиха от бойците на "Вагнер" в Беларус

Опасяват се от засилване на регионалната нестабилност

Отделно на това именно Полша бе страната, която спря миграционната вълна през 2021 г., предимно от сирийци и афганистанци, но и от страни от Африка, дошла изненадващо от Беларус. В последствие се появиха сериозни съмнения, че напливът на мигранти на полско-беларуската граница е изкуствено предизвикан от Русия и Беларус с цел да се предизвика и изпита реакцията на Европейския съюз.

Кризата по границата със съюзника на Русия започна, след като Беларус отвори туристически агенции в Близкия изток, предлагащи нов неофициален маршрут до Европа - ход, за който тогава ЕС каза, че има за цел да окаже натиск върху него. Варшава издигна и 5,5-метрова стоманена ограда, оборудвана с електронни сензори на границата си с Беларус, за да се опита да спре потока.