Съединените щати се стремят да удължат конфликта в Украйна до 2025 г. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според нея целта на САЩ е да печелят пари "чрез корупционни схеми".

"Изводът за това може да се направи от документи, които Вашингтон не крие от никого. Договорът, сключен в края на ноември и разчетен за 3 години от американските власти с Raytheon за 1,2 милиарда долара за закупуване на системи за противовъздушна отбрана за Киев се вписва в същата логика", подчерта Захарова.

Освен това тя посочи, че САЩ планират "някаква кадрова промяна" в Украйна, но уточни, че независимо кой е начело в Киев, Вашингтон "контролира тази страна".

Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война със сравнение с Петър Велики

Путин подготвя Русия за дълга империалистическа война със сравнение с Петър Велики

ISW: Придобиването на нова територия е важен резултат за Русия

В края на ноември европейската редакция на американския вестник "Политико" съобщи, че висши европейски служители са бесни на администрацията на Джо Байдън и обвиняват американците, че печелят от войната, докато страните от ЕС страдат.

Русия не пропусна да нагнети ситуацията. Няколко дни по-късно председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че САЩ са въвлекли Европа в своите санкционни войни срещу Русия и са тласнали европейските страни към безработица, закриване на бизнеси и други тежки дилеми.

Китай също предупреди, че Съединените щати са натрупали състояние от конфликта в Украйна, а Европа плаща цената за това, особено що се отнася до инфлацията и разходите за енергия.

Шарл Мишел: Войната в Украйна вреди повече на ЕС, отколкото на САЩ

Шарл Мишел: Войната в Украйна вреди повече на ЕС, отколкото на САЩ

ЕС е пред рецесия, а САЩ се възползват от високите цени на енергията