Процесът срещу експрезидента на Египет Хосни Мубарак и други бивши официални лица за убийство на протестиращи и корупция ще се състои в Кайро. Делото срещу Мубарак, двамата му сина, бившия вътрешен министър Хабиб ал Адли и други обвиняеми ще започне на 3 август.

Досега нямаше пълна яснота дали здравословното състояние на Мубарак ще позволи той да бъде съден в Кайро. Имаше вероятност процесът да се състои в курорта Шарм ел Шейх, където той лежи в болница.

Египетският министър на здравеопазването Амр Хелми обаче заяви, че Мубарак е достатъчно здрав да бъде закаран в Кайро.

82-годишният Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, след 18 дни на народни протести и след 30-годишно управление. Малко преди оттеглянето си той имаше сериозни здравословни проблеми, претърпя и операция. Преди няколко дни той отново постъпи в болница, като данните за неговото здравословно състояние са противоречиви.

В началото на месец март бившият президент на Египет бе призован за разпит по дело за корупция. Във вторник той и синовете му трябва да се явяват за първи път в прокуратурата, за да дадат показания във връзка с обвиненията в корупция и насилие срещу протестиращите египтяни.

На 13 април главният прокурор на Египет обяви, че Хосни Мубарак е задържан за 15 дни, за да бъде разследван за корупция и злоупотреба с власт.