Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че Ливан се намира в много опасна ситуация една година след като пое ангажимент за реформи, които не успя да осъществи, и заяви, че правителството трябва да спре да взима заеми от централната банка.

Това обобщи "Ройтерс".

Ръководителят на мисията на МВФ Ернесто Риго заяви на пресконференция в Бейрут, че властите трябва да ускорят изпълнението на условията, поставени за отпускане на спасителна помощ в размер на 3 млрд. долара.

"Човек би очаквал повече по отношение на изпълнението и одобряването на законодателството", свързано с реформите, каза той, като отбеляза "много бавния" напредък.

"Ливан се намира в много опасна ситуация", добави той в необичайно откровени забележки.

Преди почти една година Ливан подписа споразумение с МВФ, но не е изпълнил условията за получаване на пълна програма, която се счита за ключова за възстановяването му от една от най-тежките финансови кризи в света.

Без провеждането на бързи реформи Ливан "ще бъде потопен в безкрайна криза", предупреди МВФ в писмено изявление след изказването на Ернесто Риго.

Икономиката е осакатена от срива на ливанската валута, която от 2019 г. насам е загубила около 98% от стойността си спрямо щатския долар, което предизвика трицифрена инфлация, разпространяваща се бедност и вълна от емиграция.

Палят банкови клонове в Ливан

Палят банкови клонове в Ливан

Рекорден спад на ливанската лира

Кризата избухна след десетилетия на разточително харчене и корупция сред управляващите елити, някои от които ръководеха банки, които отпускаха големи заеми на държавата.

По оценки на правителството загубите във финансовата система възлизат на повече от 70 млрд. долара, по-голямата част от които са натрупани в централната банка.

"Няма повече да вземате заеми от централната банка", заяви Ернесто Риго.

"През годините правителството е вземало заеми от централната банка. Не само в миналото (но и) през последните няколко месеца, което е нещо, което препоръчахме да спре", посочи представителят от МВФ.

От фонда призоваха загубите на финансовия сектор да бъдат разпределени по начин, който запазва правата на дребните вложители и ограничава прибягването до държавни активи, въпреки че влиятелни политици и банки се противопоставиха, забавяйки възстановяването.

"Достатъчно е да се каже, че загубите са толкова големи, че за съжаление ще трябва да се извърши разпределение между правителството, банките и вложителите", добави Риго.

Все пак той заяви, че МВФ "никога няма да се откаже" от помощта си за страна членка и че няма краен срок, в който Ливан да извърши реформите.

Някои наблюдатели твърдят, че споразумението с МВФ сега изглежда по-далечно от всякога.

"Всеки, който наблюдава Ливан през последните четири години, смята, че вероятността за изпълнение на програмата на МВФ е нищожна", заяви пред "Ройтерс" Майк Азар, финансов консултант и експерт по ливанската финансова криза.

"Липсва спешност, стимул и натиск върху вземащите решения да осъществят някоя от основните реформи", каза той и добави, че вместо това Ливан се е насочил към безредна доларизация, срив на обществените услуги и заличаване на останалите депозити.

Масови протести в Бейрут

Масови протести в Бейрут

Недоволство срещу бързата девалвация на ливанската лира

Властите приеха някои мерки за реформи, като например бюджет за 2022 г., одит на позицията на централната банка в чуждестранни активи и преразгледан закон за банковата тайна.

Но в изявлението на МВФ от четвъртък се казва, че преразгледаният закон за банковата тайна трябва да бъде изменен отново, "за да се отстранят оставащите критични слабости".

Ливан все още няма закон за контрол на капитала, не е приел законодателство за разрешаване на банковата си криза и не е успял да уеднакви множеството обменни курсове на ливанската лира - все мерки, които МВФ поиска.

Риго заяви, че Ливан трябва да премине към пазарно определян обменен курс, вместо да поддържа множество курсове, включително обменния курс Сайрафа на централната банка, който не се определя от пазарните сили.