Лидерите на Сърбия и Косово се договориха да се срещнат в Брюксел този месец, за да обсъдят начините за прекратяване на безизходицата в преговорите с посредничеството на Европейския съюз, целящи подобряване на отношенията между тях поради етническото напрежение, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от АП.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел се надява на 18 август да проведе разговори с косовския министър-председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в една и съща стая, а не да ги разменя, както се случваше в миналото, заяви пред репортери говорителят на Борел Петер Стано.

Вучич и Столтенберг: Диалогът трябва да продължи, мирът е жизнено важен

Вучич и Столтенберг: Диалогът трябва да продължи, мирът е жизнено важен

Двамата ще продължат пряката си комуникация, насочена към запазване на мира и стабилността в целия регион

Подкрепяният от ЕС диалог между Белград и Прищина, който има за цел да нормализира отношенията между съседите и бившите врагове, е в практически застой от години и изглежда, че лидерите са постигнали съгласие по много малко въпроси.

Но Стано каза: "Здравейте. Имаме споразумение. Договориха се за датата и за часа."

Той определи срещата като "много важна стъпка", която дава "още една възможност да се опитаме да придвижим напред всички останали въпроси".

И двете страни се стремят да се присъединят към 27-членния блок и успехът в подкрепяните от ЕС преговори е от жизненоважно значение за шансовете им.

Вучич: Прищина планира да нападне Северно Косово

Вучич: Прищина планира да нападне Северно Косово

Напрежение на Балканите

Косово беше част от Сърбия до въоръженото въстание на етническото албанско мнозинство на територията през 1998-1999 г., което предизвика кърваво потушаване от страна на сърбите. По-късно НАТО бомбардира Сърбия, за да принуди войските ѝ да напуснат Косово и да спре кампанията за етническо прочистване.

През 2008 г. Косово едностранно обяви независимост, но Сърбия отказва да признае тази стъпка.

В понеделник миналата седмица косовските власти се опитаха да намалят нарастващото етническо напрежение в страната, като отложиха спорна заповед за регистрационните номера на автомобилите и личните карти, която предизвика бунтове на сръбското малцинство, което блокира пътища, пусна сирени за въздушно нападение и стреля с оръжие във въздуха. Едновременно с това косовските власти заяви, че са решени да приложат закона от 1 септември.

Водената от НАТО мироопазваща мисия в Косово предупреди, че е "готова да се намеси, ако стабилността е застрашена", и че ще "предприеме всички необходими мерки, за да поддържа безопасна и сигурна среда в Косово по всяко време, в съответствие с мандата си на ООН".

Назрява ли война между Сърбия и Косово?

Назрява ли война между Сърбия и Косово?

Ключов момент дали Сърбия гледа на изток или на запад