Бъкингамският дворец съобщи, че Чарлз III ще бъде коронясан на 6 май 2023 г., а съпругата му Камила ще бъде коронясана заедно с новия монарх като кралица-консорт.

В изявление на двореца се казва, че Чарлз III ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство, уточнява Би Би Си.

Чарлз III става крал след смъртта на майка си Елизабет II, но коронацията ще бъде символично начало на неговото управление. По време на церемонията, чиито детайли ще бъдат уточнени до последната подробност, той ще бъде помазан за крал и на главата му ще бъде поставена корона.

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Това се случи на официална церемония в двореца Сейнт Джеймс

Коронацията, която ще се състои през май 2023 г., ще бъде първата подобна церемония във Великобритания от близо 70 години насам. Последната церемония по коронясването на Елизабет II е през юни 1953 г.

Бъкингамският дворец даде да се разбере, че церемонията по коронацията ще съчетава както древни, така и модерни мотиви. В изявлението се казва, че тя ще бъде "вкоренена в дългогодишната традиция", но също така ще "отразява ролята на монарха днес и ще гледа към бъдещето".

Чарлз III се позова на майка си - посвещава живота си в служба на своите поданици
Обновена

Чарлз III се позова на майка си - посвещава живота си в служба на своите поданици

Лиз Тръс за кралица Елизабет II: Един от най-великите лидери, които светът някога е познавал

Отделна коронация, макар и не толкова сложна, ще бъде организирана за съпругата - кралица Камила.

По време на коронацията си Чарлз III ще бъде на 74 години, което ще го направи най-възрастният монарх в историята на Великобритания.