Консорциум „Набуко" и партньорите от азербайджанското газово находище „Шах Дениз 2" (SOCAR, BP, Statoil и Total) подписаха две споразумения - за финансиране и сътрудничество, съобщиха от SOCAR, цитирани от Trend.

Документите са подписани днес във Виена между акционерите в „Шах Дениз", акционерите за газовата тръба „Набуко" и „Набуко Интернешънъл".

Според споразуменията акционерите в азербайджанското газово находище „Шах Дениз 2" придобиват 50% от дяловете в дружеството „Набуко Интернешънъл", което ще оперира бъдещият тръбопровод "Набуко-Запад". Останалите 50% остават собственост на досегашните акционери, които ще запазят своя относителен дял.

През юни 2012 година консорциумът, който разработва огромното газово находище "Шах Дениз" избра „Набуко-Запад" като единствената тръба за потенциален експорт от „Шах Дениз-2" до Централна Европа. Крайното решение за пътя на тръбата от азербайджанското находище до Европа ще бъде взето през юни 2013 година.

„Набуко-Запъд" е кратък вариант на проекта „Набуко", който предвижда строеж на тръба от турско-българската граница до Австрия ("Набуко-Запад" започва от Турция, минава през България, Румъния, Унгария, до Австрия, и ще доставя азерски газ до Централна Европа).

Това е изключително важна стъпка. Тя връща проекта за строителството на газопровода отново в играта", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в съобщение приветства ратифицирането на споразумението за проекта Трансанадолски газопровод (TANAP) и споразумението между консорциума „Шах Дениз-2" и консорциума „Набуко".

"Доволен съм, че такава важна стъпка към реализацията на Южния газов коридор беше направена днес: двете държави Азербайджан и Турция ратифицираха споразумението за TANAP, позволявайки възможност за изграждане на инфраструктура за транспортиране на азерски газ към ЕС", изтъкна той.

В проекта акционери са Българският Енергиен Холдинг, румънският „Трансгаз", турският „Ботас", австрийският OMV, германският RWE и унгарският FGSZ. Всеки от тях държи по 16.67%.

Дължината на "Набуко-Запад" ще бъде 1300 километра - 412 километра в България, 469 в Румъния, 384 в Унгария и 47 в Австрия.