Над 20 руснаци, осъдени в Украйна на лишаване от свобода, молят руския президент Владимир Путин да ги размени за украински политически затворници, намиращи се в руски затвори, предаде агенция "Униан".

Уточнява се, че през последните два дни 22-ма руски граждани са написали писмени молби за такава размяна.

Украинското министерство на външните работи ще ги изпрати с дипломатическа поща на администрацията на Путин.

Представителката на украинската Върховна рада по човешките права Людмила Денисова коментира, че Украйна отдавна е предложила подобна размяна и е изпратила на руската страна съответните списъци с имена. До момента няма отговор от Москва.

Киев се обърна към Европейския съд по правата на човека с искане той да задължи Москва да освободи 71 украинци политически затворници, осъдени на територията на Русия и окупирания Крим.

Сред тях е режисьорът Олег Сенцов, който на 14 май обяви гладна стачка с искане да бъдат освободени всички украински политически затворници от руските затвори. Състоянието му през последните дни е критично и ООН настоя Кремъл да го освободи без никакви условия, като подчерта незаконния характер на процеса срещу него. За освобождаването му се обявиха ЕС, САЩ, множество публични фигури от Европа и Америка. Москва игнорира призивите.

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Като лагерист от „Освиенцим“...