Бойните самолети на Русия в Сирия по време на операцията за освобождение на Палмира са нанесли над 2000 авиоудара за поддържане на наземните действия на сирийската армия, съобщи началника на Главното оперативно управление на руския Генщаб ген.-лейтенант Сергей Рудский.

Особено внимание е отделено на съхранението на исторически обекти в Палмира, за това част от високоточни боеприпаси имат наблюдатели на земята, потвърди той.

"В периода от 7 до 27 март в интерес на подразделения на правителствените войски в района на Палмира руските военни са изпълнили около 500 бойни полета, в хода на които по терористите на ИДИЛ са нанесени над 2000 авиоудари.

В резултат на тези удари преди всичко са унищожени основните опорни пунктове и позиции на артилерията на всички командни височини", заяви той на брифинг в четвъртък.

За 20 дни за операциите със средна интензивност дейността на авиогрупата е намаляла наполовина в сравнение с времето, когато е действала в пълен състав. "В първите два дни операцията на руската авиация е унищожила повечето пунктове на управление на бойците", заяви генералът.

По думите му, руската авиация ежедневно унищожава автомобилните колони с бойци и боеприпаси, които се опитват да пробият до Палмира от страна на населените пунктове на Ракка и Дейр-ез-Зор.

"Особено важни обекти на терористите са унищожаване на високоточни боеприпаси, които са насочени към целта в режим на реално време със земята. Искам да подчертая, че нито един исторически обект в Палмира не е пострадал в резултат на руските удари", заяви Рудский.

Неотдавна командващия групировката на Русия в Сирия ген.-полковник Александър Дворников заяви в интервю за " Российской газете", че на територията на Сирия действат руските сили на специалните операции.

По думите му, тези подразделения използват допълнителна информация за ударите на руската авиация, която се занимава с определяне целите на самолетите в отдалечени райони и решават други спецзадачи.

На 25 март представител на руския пункт, базиран Хмеймим в Сирия съобщи, че в района на Палмира при изпълнение на бойни изпълнения на загинали офицери на руските Сили за спецоперации.

Офицерът заявявал важни обекти на терористите и издавал точни координати за руската авиация. "Войникът загина геройски, приемайки огъня върху себе си след като бяха открити и обкръжени от терористите", заяви представителят на авиобаза Хмейми.