Повече от 500 бойци от въоръжените сили на Украйна са били привлечени като обвиняеми за престъпления срещу цивилни в Донбас. Това съобщи в сряда председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, цитиран от ТАСС.

"За извършване на тези престъпления срещу мира и сигурността на човечеството към наказателна отговорност са привлечени 516 лица, включително представители на висшето командване на въоръжените сили на Украйна, както и командири на военни части, извършили обстрел на цивилни", той каза в интервю за "Российская газета".

Според Бастрикин, въз основа на материалите от наказателни дела на Следствения комитет вече са осъдени повече от 350 украински военнослужещи, включително представители на украинския националистически батальон "Азов". 

Киев: Основна цел на врага остава Донбас

Киев: Основна цел на врага остава Донбас

В района на Луганск противникът все още разполага с доста голямо количество личен състав, въоръжение и техника

Общо от 2014 г. насам са образувани повече от 5 хиляди наказателни дела за събития в Украйна срещу 1046 лица, включително представители на военното и политическото ръководство на Украйна.

Почти три хиляди наказателни дела са свързани в рамките на общо наказателно дело за използване на забранени средства и методи във въоръжен конфликт.

Повече от 265 хиляди души бяха разпитани по това наказателно дело, повече от 132 хиляди души бяха признати за жертви, включително 24 340 деца.

ФСБ задържа шестима за готвен атентат срещу военен обект в Донецк

ФСБ задържа шестима за готвен атентат срещу военен обект в Донецк

Граждани на една от централноазиатските държави