Турция поиска обяснение от Саудитска Арабия след като саудитската полиция задържа турски журналист за предполагаеми коментари относно убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., съобщи турски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Куртулуш Демирбаш беше арестуван миналата седмица в саудитския град Таиф, където отразяваше участието на турския футболен отбор до 19-годишна възраст, за предполагаемо изказване относно убийството на Хашоги, съобщиха частната агенция "Анка" и други турски медии. Не става ясно какво точно е казал Демирбаш за убийството на Хашоги или как и къде го е направил.

Турското външно министерство е било информирано за инцидента в понеделник и веднага е поискало информация от саудитските власти, добавяйки, че Анкара внимателно следи случая и редовно информира семейството на Демирбаш.

В сряда вечерта същият дипломатически източник, който пожела да остане анонимен поради чувствителността на въпроса, заяви, че турският генерален консул в Рияд ще посети Демирбаш на мястото, където той е задържан, но не даде повече подробности.

Турското външно министерство отказа да коментира случая.

Убийството на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. значително влоши отношенията между Турция и Саудитска Арабия, като Анкара тогава обвини високопоставени саудитски служители, включително престолонаследника Мохамед бин Салман, в организиране на убийството. Въпреки това, отношенията между двете страни се подобриха след 2021 г., след като Турция се отказа от обвиненията за участие на саудитската държава в убийството като част от дипломатическа кампания за възстановяване на връзките със своите противници, включително Рияд.

Американското разузнаване заключи през 2021 г., че престолонаследникът е одобрил операцията за залавяне и убийство на Хашоги, работещ за американския вестник Washington Post. Саудитското правителство отрече всякакво участие на престолонаследника и твърди, че убийството на Хашоги е било жестоко престъпление, извършено от група престъпници.

САЩ дават имунитет на саудитския принц по делото за убийството на Хашоги

САЩ дават имунитет на саудитския принц по делото за убийството на Хашоги

Този ход бил "чисто правно определение"