Лидерът на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер омаловажи различията си с френския президент Еманюел Макрон във връзка с визията му за бъдещето на Европа, изразявайки увереност, че двете страни могат да намерят обща основа, съобщава "Ройтерс".

През миналата седмица Макрон призова за фундаментална реформа на Европейския съюз в статия, публикувана на езиците на всички страни членки на Общността, изтъквайки, че национализмът представлявал все по-голяма заплаха за ЕС в навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май.

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Макрон: Време е за реформа на Шенген

Европа да се справи с бежанската вълна

Каренбауер, която е протеже на канцлера Ангела Меркел и в най-добра позиция да я наследи, показа някакво припокриване с визията на Макрон, като същевременно предупреди за твърде голяма централизация в неговата визия.

"Няма никакъв разрив", увери Каренбауер пред местна телевизия, запитана колко дълбоки са разногласията между Франция и Германия за това как да се засили ЕС.

Тя заяви, че напредък в политиката на ЕС винаги е бил правен, когато традиционно различните гледни точки на Германия и Франция са се обединявали, добавяйки: "Сега сме в тази фаза."

Каренбауер през уикенда отхвърли призива на Макрон за минимална европейска заплата и предупреди срещу колективни дългове, отразявайки съпротивата в Берлин за всякакви ходове, които биха могли да направят Германия задължена за дълговете на други страни.

Консервативна фракция иска оставката на Меркел

Консервативна фракция иска оставката на Меркел

Най-добре ще е за CDU/CSU, ако Меркел предаде канцлерството на Анегрет Крамп-Каренбауер

Нейният отговор на Макрон помогна да се запълни празнината, оставена от Меркел, която остави говорителя си през миналата седмица да каже, че Германия подкрепя дискусиите за бъдещето на ЕС.

Днес говорителят на Меркел коментира: "Г-жа Крамп-Каренбауер вече - и това е добре и е важно - представи предложенията на ХДС и те са в съответствие с мислите на канцлера."

Крамп-Каренбауер изтъкна днес, че е съгласна с Макрон за защитата на външните граници на ЕС, за политиката за сигурност и отбрана и за вътрешен европейски банков пазар за банките.

"Фактът, че ХДС има различна политическа гледна точка по въпроса за преразпределението, по въпроса за напълно еднакви социални стандарти ... от френската не е нищо ново", подчерта Каренбауер.