Консерватори от Християндемократическия съюз (ХДС) поискаха Ангела Меркел да напусне властта по-рано от предвиденото, информира "Политико".

Консервативната фракция Werte Union в съюза на християндемократите и Християнсоциалния съюз (CSU) призова Меркел да предаде властта на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер.

Меркел застана зад Юнкер в кавгата с Унгария

Меркел застана зад Юнкер в кавгата с Унгария

Евролидери отхвърлиха обвиненията на Будапеща

Александър Мич, който ръководи консервативния кръг Werte Union коментира пред баварски регионален вестник, че очаква социалдемократите "панически да напуснат управляваща коалиция след местните избори на изток, ХДС трябва да бъде подготвена за това и да инициира промяна в канцлерството".

Социологическите проучвания показват, че социалдемократите ще изгубят позиции на вота в три провинции по-късно тази година.

Най-добре ще е за CDU/CSU, ако Меркел предаде канцлерството на Анегрет Крамп-Каренбауер възможно най-скоро, подчерта Мич.

Фракцията отдавна се противопоставя на Меркел по въпроса за миграцията и други политики. Тя представлява малка група консерватори.

Мандатът на Меркел изтича през 2021 г.

Междувременно проучване на Forsa Institute за RTL показва, че 2/3 от германците искат Меркел да остане на власт до края на мандата есента на 2021 г.

Меркел в Мюнхен: Светът сега е като пъзел - разпаднал се е на малки парченца
Обновена

Меркел в Мюнхен: Светът сега е като пъзел - разпаднал се е на малки парченца

НАТО е котвата на стабилността в едно бурно море

Избиратели от всички политически партии в Германия с изключение "Алтернатива за Германия" биха искали Меркел да остане на власт. Само 29% желаят Меркел да се оттегли по-рано.

67% желаят Меркел да остане на власт до 2021 г. в сравнение с 55 на сто през 2018 г.

75 на сто от поддръжниците на "Алтернатива за Германия" желаят канцлерът да си ходи по-рано.

Проучването е установило, че ако Меркел подаде оставка, 56% от германците биха подкрепили нови парламентарни избори.