Съюзниците в НАТО може да са готови да премахнат някои пречки по пътя на Украйна към Алианса. Това заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от "Ройтерс".

Новината идва няколко седмици преди срещата на върха на НАТО, която има за цел да преодолее различията относно присъединяването на Киев.

"Има все повече признаци, че всички ще успеят да се споразумеят за това", отбеляза Писториус в Брюксел, запитан за информацията, че САЩ са склонни да позволят на Украйна да избегне официалната процедура на кандидатстване, изисквана от други страни в миналото.

"Отворен съм за това", заяви и германският военен министър.

Вчера "Вашингтон поуст" съобщи, че Съединените щати предоставят временна подкрепа на план за премахване на препятствията пред влизането на Украйна в НАТО, без да се определя график за нейното приемане.

Столтенберг: Има съгласие за Украйна в НАТО

Столтенберг: Има съгласие за Украйна в НАТО

Но все още продължават консултациите

Изданието цитира високопоставен американски служител, който заяви, че Вашингтон се чувства "комфортно" с предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, което би позволило на Киев да заобиколи т.нар. План за действие за членство на Алианса.

От 1999 г. повечето страни, които искат да се присъединят към НАТО, участват в тази програма, която има за цел да помогне на кандидатите да изпълнят определени политически, икономически и военни критерии.

Със съкращаването на процедурата САЩ се надяват да преодолеят разногласията между страните членки относно пътя на Киев към членство в трансатлантическия военен съюз, съобщи "Вашингтон поуст".

Столтенберг отсече: НАТО няма да присъедини Украйна по време на война

Столтенберг отсече: НАТО няма да присъедини Украйна по време на война

Въпреки уверенията на Киев, че 18 членки подкрепят кандидатурата

Предложението обаче все още ще изисква от Украйна да извърши реформи и - противно на желанията на източноевропейските съюзници, няма да определи времева рамка за присъединяването на Украйна.

На срещата на върха в Букурещ през 2008 г. НАТО се съгласи Украйна - която подобно на Русия беше част от Съветския съюз до разпадането му през 1991 г. - в крайна сметка да се присъедини към Алианса.

Досега обаче лидерите на НАТО не са предприели конкретни стъпки, които да очертаят график за влизането на Киев в Алианса - нещо, за което настояват източните съюзници и самата Украйна.

НАТО дебатира как да засили връзките си с Украйна

НАТО дебатира как да засили връзките си с Украйна

Целта е изработването на многогодишна програма за оперативна съвместимост