Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха нова многонационална сила за отбрана на членовете на Алианса, които са най-застрашени от Русия. Това обяви генералният секретар на алианса, цитиран от „Асошиейтед прес”.

Йенс Столтенберг заяви, че новото подсилено присъствие, одобрено от САЩ и 27-те други членки на НАТО, ще бъде многонационално и на ротационен принцип в и извън Източна Европа. Военните стратези щели да вземат решение относно състава през тази пролет.

НАТО решава дали да засили присъствието си в Източна Европа

НАТО решава дали да засили присъствието си в Източна Европа

Великобритания ще изпрати пет бойни кораба

Новата сила ще бъде многонационална и ще даде ясно да се разбере, че атаката срещу един съюзник е атака срещу всички съюзници или алиансът като цяло ще отговори, заяви Столтенберг на пресконференция след първата сесия на двудневната среща на министрите на отбраната.

Американският посланик в НАТО Дъглас Лут заяви, че очаква министрите тази седмица да се споразумеят за рамката, но реалните нива за силата вероятно ще бъдат изковани след консултации с върховния главнокомандващ на НАТО в Европа – американският генерал Филип Брийдлов.

Официален представител на НАТО заявил пред „Асошиейтед прес”, че едно предложение, което се разглежда, призовавало за създаването на бригада от грубо 3000 войници.

По-рано Столтенберг обяви, че засилването на присъствието на НАТО в Полша и други съюзници в близост до Русия ще изпрати ясен сигнал. „НАТО ще отговори като един на всяка агресия срещу всеки съюзник”, подчерта той.