НАТО реши да ограничи достъпа на беларуски представители до централата на организацията. Това обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Новости", по повод предстоящото утре онлайн заседание на министрите на външните работи и на отбраната на страните членки на НАТО. 

Той обясни това решение с мерки за сигурност.

Русия обещава да защити Беларус при санкции от ЕС

Русия обещава да защити Беларус при санкции от ЕС

Москва готова да окаже помощ на западната си съседка

Столтенберг приветства мерките срещу Минск, наложени от отделни страни и от ЕС в отговор на принудителното приземяване на самолет на Ryanair и последвалото задържане на журналиста дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

По думите му НАТО работи за смислен диалог с Русия, но е необходимо дори и без подобряване на отношенията с Москва да се запази прозрачността по въпросите на въоръжаването. 

В началото на август в Беларус се проведоха президентски избори. Според ЦИК, която е контролирана от автократа Александър Лукашенко, той спечели шести пореден мандат с 80,1 процента от гласовете. Второто място зае опозиционерката Светлана Тихановска.

Небето над Беларус е опасно за вашето здраве

Небето над Беларус е опасно за вашето здраве

Режимът на Лукашенко ще търси всякакви варианти за оцеляване, не е изключено той самият да се ориентира в посока към пълна изолация и създаване на европейски аналог на Северна Корея

Заради това в страната избухнаха масови протести, като няколко души бяха убити в сблъсъци със служители на службите за сигурност. На 11 февруари беларуското КГБ съобщи, че ситуацията в страната се е стабилизирала.

Опозицията смята, че Тихановска е спечелила през лятото, иска нови избори и настоява за разширяване на международните санкции срещу Минск, приети по-рано от западните страни.

Срещу бившия кандидат за президент и членове на координационния съвет на опозицията, създаден по нейна инициатива, бяха повдигнати наказателни обвинения, включително за заговор за завземане на властта, призиви за това и създаването на екстремистко формирование. След изборите самата Тихановска избяга в Литва, като е обявена за държавно издирване в Беларус и Русия.

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Заради принудително приземения самолет