Повече от 20 страни членки на НАТО ще изпълнят целта на Алианса да отделят най-малко 2% от БВП за отбрана тази година. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че съюзниците са увеличили военните си разходи, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Столтенберг зави на президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, че преди пет години броят на съюзниците от Алианса, които изпълняват тази цел за разходи, е бил с десет членове по-малко.

"В цяла Европа и Канада съюзниците от НАТО тази година увеличават разходите за отбрана с 18% - това е най-голямото увеличение от десетилетия, а 23 съюзници ще похарчат 2% от БВП или повече за отбрана тази година", посочи той.

По думи на Столтенберг увеличаването на разходите за отбрана на съюзниците е нещо добро за Европа и за Америка, особено след като голяма част от тези допълнителни средства се разходват в Съединените щати.

Столтенберг беше във Вашингтон за подготовката за срещата на върха на НАТО следващия месец в столицата на САЩ - тема, която той и Байдън също обсъдиха.

Байдън отбеляза, че Алиансът е изправен пред един от най-значимите моменти за Европа след Втората световна война, докато Украйна се сражава с руските сили.

Готово ли е НАТО за война - за продължителна война?

Готово ли е НАТО за война - за продължителна война?

Si vis pacem, para bellum - Ако искаш мир, готви се за война

"Укрепихме източния фланг на НАТО, давайки да се разбере, че ще защитаваме всеки сантиметър от територията на Алианса", посочи той.

Столтенберг пък заяви, че когато лидерите на страните от НАТО са определили целта от 2% от БВП на срещата си през 2014 г., само три членки - САЩ, Гърция и Великобритания - са я изпълнили.

По това време 28 страни членуваха в Алианса, докато сега те са 32.

Столтенберг посочи, че тенденцията за увеличаване на военните разходи от членовете на НАТО е предизвикана от завземането на Крим от Русия през 2014 г.

Разходите за отбрана на НАТО станаха много спорни през последните години, особено след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини европейците, че харчат твърде малко за собствената си сигурност и разчитат на Съединените щати за защита.

Грант Шапс: Страните от НАТО да се придържат правилото 2 % отбранителни разходи

Грант Шапс: Страните от НАТО да се придържат правилото 2 % отбранителни разходи

Той отхвърли думите на Тръмп, но подкрепи увеличаването на приноса на страните членки

По-рано тази година Тръмп - предполагаемият републикански кандидат на тазгодишните президентски избори в САЩ - предизвика възмущение, като намекна, че няма да защити членовете на НАТО, които не са похарчили достатъчно за отбрана и дори ще насърчи Русия да ги нападне.

Разходите за отбрана на много европейски страни се повишиха рязко след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Столтенберг уточни, че разходите за отбрана на НАТО ще бъдат основна тема на срещата на върха на Алианса във Вашингтон следващия месец.

Той предупреди, че забавянето на предоставянето на американска военна помощ за Украйна, което се случи по-рано тази година, не трябва да се допуска отново.

НАТО очаква тази година България да вложи в отбрана 2,18% от БВП

НАТО очаква тази година България да вложи в отбрана 2,18% от БВП

Отбранителни разходи на страната ни за тази година възлизат на 2,325 милиарда долара