Активността на руските подводници в северната част на Атлантическия океан достигна през последните години небивало високо равнище, което е една от причините регионът да остане от централно значение за НАТО. Това мнение изрази генералният секретар на западния военен алианс Йенс Столтенберг в интервю за германската медия Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

НАТО: Руските подводници се активизираха в Атлантическия океан

НАТО: Руските подводници се активизираха в Атлантическия океан

Тези маневри са "най-големите учения след края на Студената война"

"Атлантическият океан ще остане от централно значение за нас, ние сме регионален алианс. Между другото много неща се случват там: през последните години регистрираме в Северния Атлантически океан най-мащабната дейност на руските подводници за всички времена", отбеляза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО отново изрази загриженост относно ракетите 9M729 (SSC-8 според класификацията на НАТО), за които се твърди, че са били разположени от Русия в Европа. "Разгръщането на такива оръжия като ракетите SSC-8 е специална причина за безпокойство за нас, тъй като това доведе до прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие", каза той и допълни: "Притеснени сме от използването на други нови бойни системи."

Русия пуска най-новата си атомна подводница с междуконтинентални ядрени ракети

Русия пуска най-новата си атомна подводница с междуконтинентални ядрени ракети

"Княз Владимир" е с 16 ракети "Булава" и между 96 и 160 ядрени бойни глави

Той отново обвини Москва в нарушения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и СССР през 1987 г.

Същевременно той се застъпи за диалог с Русия по въпросите на разоръжаването. "Нуждаем се от ново споразумение за разоръжаване, но не и от нова надпревара във въоръжаването", настоя генералният секретар на НАТО.

Столтенберг посочи, че между НАТО и Русия "има контакти на най-високото военно равнище" и припомни, че наскоро се проведе телефонен разговор между председателя на Военния комитет на НАТО Стюарт Пийч и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов.

Русия е обезпокоена от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

Русия е обезпокоена от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

САЩ "допуска възможност да води ограничена ядрена война... изключително тревожно"

"Дори в най-студените етапи на Студената война винаги можехме да стигнем до прагматично разбирателство с Русия", подчерта шефът на НАТО, припомняйки си годините, в които беше премиер на Норвегия. "Това показва, че проявата на сила и диалогът не са взаимно изключващи се", смята Столтенберг.

Договорът за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег беше прекратен на 2 август 2019 г. по инициатива на САЩ. Във Вашингтон обясниха своите действия с отказа на Русия да изпълни американското ултимативно изискване за унищожаване на новите крилати ракети тип 9М729, които според САЩ и техните съюзници в НАТО нарушават разпоредбите на договора. Москва отхвърли тези твърдения, като заяви, че техническите характеристики на ракетите 9M729 са в рамките на параметрите, разрешени от договора, и повдигна насрещни претенции към Вашингтон.

Пентагонът потвърди разполагането на нови ядрени бойни глави на подводници

Пентагонът потвърди разполагането на нови ядрени бойни глави на подводници

Модернизацията е в "отговор на потенциални противници като Русия"