Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува решението на Косово за създаване на собствена армия, взето от парламента на страната по-рано днес.

Днес парламентът в Косово прие три закона, иницииращи процеса на преход на Косовските сили за сигурност в армия.

Косово създаде 5000-на армия въпреки гнева на Сърбия и критиките на НАТО

Косово създаде 5000-на армия въпреки гнева на Сърбия и критиките на НАТО

Сърбия предупреди, че това ще застраши мира

"Съжалявам, че това решение беше взето въпреки опасенията, изразени от НАТО. Въпреки че преходът на Силите за сигурност на Косово по принцип е въпрос, който Косово трябва да реши, ясно посочихме, че този ход е ненавременен", подчерта Столтенберг.

НАТО подкрепя развитието на Силите за сигурност на Косово в рамките на текущия им мандат. С промяната на мандата, Северноатлантическият съвет ще трябва да преразгледа нивото на ангажираност на НАТО със Силите за сигурност на Косово.

КФОР изпраща военна техника към Северно Косово

КФОР изпраща военна техника към Северно Косово

Освен бойната техника, превозват оборудване за блокади, строителни машини, багери и тел

НАТО остава ангажирано чрез КФОР за безопасна и сигурна среда в Косово и за стабилност на територията на целите Западни Балкани.

"Всички страни трябва да гарантират, че днешното решение няма да увеличи допълнително напрежението в региона. Всички отговорни политически участници в региона трябва да се съсредоточат върху напредъка на реформите и на диалога. Повтарям призива си към Прищина и Белград да останат спокойни и да се въздържат от всякакви изявления или действия, които могат да доведат до ескалация. НАТО продължава да подкрепя диалога между Белград и Прищина, подкрепян от Европейския съюз, като единственото трайно политическо решение за региона", изтъкна още генералният секретар на западния военен алианс.

Столтенберг предупреди Косово, че създаването на армия пречи на влизането в НАТО

Столтенберг предупреди Косово, че създаването на армия пречи на влизането в НАТО

Призовава Вучич и Харадинай в сдържаност, без провокативни изявления и действия